Džozef Bajden i Si Đinping Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, Eraldo Pere

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je danas tokom telefonskog razgovora američkog kolegu Džoa Bajdena da je njegova politika u vezi Tajvana opasna i da će posledice na kraju snositi Vašington. Bajden i Si su peti put razgovarali telefonom kao lideri dve zemlje, u trenutku kada američki predsednik traži nove načine za saradnju sa Kinom, kao i strategije za obuzdavanje njenog uticaja širom sveta.

Razgovor dvojice lidera trajao je nešto više od dva sata, a glavne teme razgovora bile su situacija oko Tajvana, kao i trgovinski sporzumi dve države.

Najnoviji spor Vašingtona i Pekinga tiče se moguće posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, ostrvu koje dobija neformalnu odbrambenu podršku od SAD, a koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Peking je saopštio da će eventualnu posetu Pelosi smatrati kao provokaciju i najavio „snažan odgovor“.

Pelosi bi bila najviši američki zvaničnik koji je posetio Tajvan otkako je republikanac Njut Gingrič posetio to ostrvo 1997. godine, kada je bio predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđian rekao je ranije novinarima da je kineska strana jasno naznačila SAD u više navrata da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu.

Odnose SAD i Kine dugo su opterećivale njihove različite persektive o globalnom zdravlju, ekonomskoj politici i ljudskim pravima, a dodatno ih je zateglo kinesko odbijanje da osudi rusku invaziju na Ukrajinu.

Razgovor dva lidera bio je njihov prvi od marta, nedugo posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar