Foto:Tanjug/Korean Central News AgencyKorea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un saopštio je da je nedavno lansiranje izviđačkog satelita primena prava Pjongjanga na samoodbranu, tokom prijema na kojem je odao priznanje naučnicima za ovo postignuće, preneli su državni mediji.

Severna Koreja je u utorak potvrdila da je postavila svoj prvi špijunski satelit u orbitu, što je izazvalo međunarodnu osudu zbog kršenja rezolucija UN kojima je ovoj zemlji zabranjeno korišćenje tehnologije primenljive na programe balističkih projektila, prenosi Rojters.

Foto:Tanjug/Korean Central News AgencyKorea News Service via AP

Kim je posetio Državnu agenciju za vazduhoplovnu tehnologiju (NATA) kako bi čestitao naučnicima i tehničarima, i tom prilikom rekao da je lansiranje u utorak „potez koji otvara oči” zemlji koja se, po njegovim rečima, suočava sa „opasnim i agresivnim” potezima neprijateljskih snaga, prenela je severnokorejska novinska agencija KCNA.

On je rekao da je posedovanje izviđačkog satelita punopravna primena prava na samoodbranu i da oružane snage Severne Koreje neće „da popuste i da pokleknu, čak ni na trenutak“, saopštila je KCNA.

Foto:Tanjug/Korean Central News AgencyKorea News Service via AP

Severna Koreja je u četvrtak priredila prijem povodom proslave lansiranja, gde je premijer Kim Tok Hun saopštio da će satelit doprineti da se severnokorejska vojska razvije u „najbolju armiju na svetu koja poseduje sposobnost da udari ceo svet“.

Fotografije državnih medija pokazuju da su članovi Kimove porodice bili prisutni na proslavi povodom lansiranja. Kimova ćerka je sedela pored njega na banketu, u majici sa logom NATA, zajedno sa Kimovom ženom, njegovom sestrom, naučnicima i inženjerima, pokazuju fotografije državnih medija.

Ovonedeljno lansiranje satelita je treći pokušaj Pjongjanga tokom godine, nakon dva neuspeha, i usledilo je posle Kimovog putovanja u Rusiju u septembru, tokom kojeg je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će pomoći Severnoj Koreji u izgradnji satelita.

Pročitajte još...

Južnokorejski zvaničnici tvrde da je poslednje lansiranje izvedeno uz rusku tehničku pomoć, kao deo rastućeg partnerstva u kojem je Pjongjang isporučio Rusiji milione artiljerijskih granata za njen rat u Ukrajini.

Rusija i Severna Koreja su negirale sporazume o oružju, ali su obećale produbljivanje saradnje. Južna Koreja je saopštila da se veruje da je severnokorejski satelit ušao u orbitu, ali da će biti potrebno vreme da se proceni da li je njegov rad normalan, prenosi Rojters.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar