Severna Makedonija, Bugarska, zastava, pesnice, svađa, svadja, pregovori,
Foto: Shutterstock

Nemački kancelar Olaf Šolc došao je nedavno na Zapadni Balkan, kako bi, između ostalog, pregovarao sa čelnicima Bugarske o ukidanju veta na početak pristupnih pregovora susedne Severne Makedonije sa Evropskom unijom. Šolc, očekivano, nije uspeo da okonča višedecenijski spor dve države, a premijer Bugarske bio je jasan - njegova zemlja ima tri zahteva za komšije, ukoliko žele da počnu pregovore o pristupanju EU.

Šolc je u Sofiji razgovarao sa premijerom Bugarske Kirilom Petkovim, nakon čega je saopštio da vidi „mogućnost za napredak“.

„Ovakve stvari ne mogu da se naređuju, neophodno je da se razreše u saradnji“, rekao je Šolc i dodao da očekuje da se narednih dana nastave razgovori, jer je došlo do „nove dinamike“.

Cilj nemačke vlade je da se problemi između Bugarske i Severne Makedonije razreše do sastanka Evropskog saveta, koji je zakazan za 23. i 24. jun.

Olf Šolc i Dimitar Kovačevski Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski

Šolc možda vidi napredak i novu dinamiku, ali ne i lideri Bugarske i Severne Makedonije. Bugarska i Severna Makedonija već decenijama vode spor oko istorije, jezika i identiteta, zbog čega je Sofija blokirala evropski put Skoplja, dok ne ispuni ono što sused od nje zahteva.

Bugarska je 2020. godine odbila da odobri pregovarački okvir za članstvo Severne Makedonije u EU, čime je otpočela nova faza sukoba, koju predvode novi ljudi – Dimitar Kovačevski i Kiril Petkov.

„Mi smo taoci“

Reči kao što su „napredak“, „boljitak“ i „pomak“ nisu bile deo obraćanja premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, koji je susede optužio da san njegove zemlje o prijemu u EU drže kao taoca.

Dmitar Kovačevski Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Jedna država članica EU drži kao taoce dve zemlje kandidata – Severnu Makedoniju i Albaniju, na njihovom putu ka evropskim integracijama“, rekao je Kovačevski novinarima posle sastanka s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Istakao je da je integracija u EU je jedan od glavnih strateških ciljeva Severne Makedonije, da je u potpunosti posvećena procesu integracije, i da je njeno zakonodavstvo oko 45 odsto usklađeno sa zakonodavstvom EU.

„Pokazali smo da smo partner od poverenja i da tražimo i neumorno radimo na rešenjima koja će ukinuti (bugarski) veto koji koči proces proširenja EU. Dužni smo kao vlada da pronađemo brzo, ali ne ishitreno rešenje koje će sačuvati naš identitet i jezik i koje će biti zasnovano na evropskim vrednostima, vodeći računa o dostojanstvu naših građana“, rekao je Kovačevski.

Prema njeogvim rečima, Severna Makedonija je zemlja prijateljstva i suživota, gradi prijateljstva i posvećena je pronalaženju obostrano prihvatljivih rešenja.

POGLEDAJTE JOŠ:

„U tom duhu i na taj način, Severna Makedonija je preduzela sve neophodne korake da deblokira proces proširenja EU. I dok ulazimo u četvrti mesec rata u Ukrajini, sada se svi možemo da se složimo da proširenje EU Severnom Makedonijom i Albanijom nije samo pitanje proširenja, već pre svega pitanje zajedničkog strateškog angažovanja i bezbednosti“, poručuje premijer.

Bugarska ima tri zahteva

Reagujući na posetu kancelara Šolca i reči kolege iz Severne Makedonije, bugarski premijer Kiril Petkov poručio je da ima tri zahteva koje Severna Makedonija mora da ispuni, u slučaju da želi da postane članica EU.

Severna Makedonija, prema zahtevu Petkova, mora da prizna bugarske korene makedonskog naroda i jezika, da unese pripadnike bugarske nacionalnosti u Ustav i da ispuni dogovor o dobrosusedstvu iz 2017. godine.

BONUS VIDEO Šolc i Vučić – poruke nemačkog kancelara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare