Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service/AP

Severna Koreja je obeležila godišnjicu rođenja osnivača države Kim Il Sunga masovnim plesom, vatrometom i pozivima na čvršću lojalnost lideru Kim Džong Unu, ali očekivane vojne parade nije bilo, prenosi Gardijan.

Severnokorejska državna televizija je prikazala snimak plesa hiljada mladih ljudi, muškaraca u belim košuljama i žena u živopisnoj tradicionalnoj odeći, na trgu u Pjongjangu, dok je vatromet osvetljavao noćno nebo, navodi britanski list.

Foto: Tanjug/AP Photo/Cha Song Ho

Učesnici manifestacije su izdizanjem žutog cveća formirali simbol vladajuće Radničke partije Koreje, a na snimcima državnih medija prikazan je Kim kako maše sa balkona koji gleda na ogroman trg u Pjongjangu, nazvan po njegovom dedi Kim Il Sungu, dok ogromne kolone ljudi koji nose crveno cveće i transparente sa političkim sloganima marširaju ispod.

Foto: Tanjug/Kyodo News /AP

Član politbiroa vladajuće Radničke partije Ri Il-Hvan, održao je govor u kojem je pozvao na lojalnost i poručio da će Severna Koreja „uvek biti pobednik“ pod Kimovim vođstvom, navodi Gardijan.

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service/AP

Nije poznato da li je Kim održao govor tokom jučerašnje proslave, a državni mediji nisu preneli nikakve komentare zvaničnika prema SAD ili Južnoj Koreji, prenosi britanski list.

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service/AP

Rođendan Kim Il Sunga je najvažniji nacionalni praznik u Severnoj Koreji, gde porodica Kim vlada sa snažnim kultom ličnosti od osnivanja Severne Koreje 1948. godine.

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service/AP

Kim Džong Un je treća generacija njegove porodice koja vlada Severnom Korejom, nakon što je njegov otac preminuo krajem 2011. godine.

Foto: Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service/ AP

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare