Severna Koreja ispalila je jutros balističku raketu koja je letela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, što je izazvalo upozorenje stanovništvu na severu te zemlje da se skloni i privremeno obustavilo železnički saobraćaj, javlja Rojters.

Raketa je prešla preko japanske teritorije i pala u Pacifički okean.

Glavni štab južnokorejske vojske saopštio je da se čini da je bila reč o raketi srednjeg doma lansiranoj iz severnokorejske pokrajine Jagang. Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su „hiperzvučne“.

Poslednje u nizu lansiranje je prvi put od 2017. godine da je raketa ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopštio da je to verovatno najveća razdaljina koju je neka severnokorejska raketa dostigla i iznosi 4.600 kilometara. Ovo lansiranje balističkih raketa je peto za poslednjih deset dana.

Japanski premijer: Nasilničko ponašanje Severne Koreje

Japanski premijer Fumio Kišida je oštro osudio akciju Severne Koreje, opisujući lansiranje kao „nasilno ponašanje“, a Vlada Japana je sazvala sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost.

„Niz akcija Severne Koreje, uključujući ponovljena lansiranja balističkih raketa, preti miru i sigurnosti Japana, regiona i međunarodne zajednice i predstavlja ozbiljan izazov za celu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan“, rekao je portparol vlasti Hirozaku Matsuno.

Lansiranje je, piše BBC, namerna eskalacija situacije, sa namerom da izazove pažnju Japana i SAD, koji su u poslednje vreme uglavnom ignorisali Severnu Koreju i njenog lidera Kim Džong-una.

Japan naredio poletanje lovaca F15 

Nakon što je Severna Koreja lansirala raketu srednjeg dometa koja je preletela deo severnog Japana, a vlasti u Tokiju naredile evakuaciju ljudi na ostrvu Hokaido i suspendovale železnički saobraćaj u tom delu države, japansko Ministarstvo odbrane naredilo je poletanje lovaca F15, kako bi pronašli ostatke rakete, prenose lokalni mediji.

 

Komentari

Svi komentari (0)