Severna Koreja raketa Foto:Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja danas je lansirala balističku raketu ka Japanskom moru, a projektil je pao u vode izvan ekskluzivne ekonomske zone Japana, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

Projektil je ispaljen u severoistočnom pravcu sa zapadne obale Severne Koreje u 6.52 ujutro po lokalnom vremenu i leteo je više od 650 kilometara na maksimalnoj visini od oko 100 kilometara, prenosi agencija Kjodo. Nije bilo izveštaja o šteti na avionima ili plovilima.

Foto: EPA-EFE/KCNA

Japanska vlada protestovala je kod Severne Koreje, rekao je premijer Fumio Kišida, dodajući da je lansiranje balističkih projektila od strane te zemlje kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ovo je pitanje koje se tiče ne samo bezbednosti naše zemlje, već i bezbednosti regiona i međunarodne zajednice. To je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Kišida.

Istakao je da će Japan sarađivati sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom na osiguranju bezbednosti u regionu.
Američka indo-pacifička komanda pozvala je u saopštenju Severnu Koreju da se „uzdrži od daljih nezakonitih i destabilizujućih akata“, dodajući da američke obaveze u odbrani Južne Koreje i Japana „ostaju čvrste“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar