AP

Dan nakon što je Pjongjang lansirao manju raketu, Južna Koreja je saopštila da je Severna Koreja ispalila novi projektil, a najverovatnije je da je reč o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

O ovom lansiranju izvestila je Japanska obalska straža, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da se čini da je projektil interkontinentalna balistička raketa, što je oružje najvećeg dometa Severne Koreje i ima sposobnost da nosi nuklearnu bojevu glavu do bilo koje lokacije u kopnenom delu SAD, navodi britanska agencija.

Raketa koju je u danas ispalila Severna Koreja imala je sposobnost da leti čak 15.000 kilometara, rekao je japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada.

Projektil, u klasi interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), dostigao je visinu od 6.000 kilometara pokrivajući domet od 1.000 kilometara na uzdignutoj putanji, rekao je ranije Hirokazu Macuno, glavni sekretar kabineta japanske vlade.

Sleteo je oko 200 km zapadno od ostrva Ošima u severnoj prefekturi Hokaido.

PROČITAJTE JOŠ

Dan ranije, Severna Koreja je ispalila balističku raketu kratkog dometa, a njen ministar spoljnih poslova Čoe Son Hui upozorio na „žešće vojne odgovore“ na poteze SAD kojima povećavaju svoje vojno prisustvo u regionu.

On je još poručio da se Vašington „kocka zbog čega će zažaliti“.

U saopštenju koje su preneli državni mediji, Čoe je osudio nedeljni trilateralni samit SAD, Južne Koreje i Japana tokom kojeg su lideri tih zemalja kritikovali probe naoružanja Pjongjanga i obećali veću bezbednosnu saradnju.

Ove godine Severna Koreja je izvela rekordan broj testova balističkih projektila, koji su zabranjeni rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje su sankcionisale ovu zemlju zbog njenog raketnog programa i razvijanja nuklearnog oružja.

BONUS VIDEO: Oblast u Poljskoj pogođena raketom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar