Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u SAD premašio je 90, dok je šest osoba preminulo. Svih šest osoba preminulo je na području Sijetla, u saveznoj državi Vašington, gde je ukupno 18 ljudi zaraženo.

Obolelih, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, trenutno ima u deset saveznih država, od Kalifornije do Njujorka.

Kako prenosi Glas Amerike, očekuje se da će zaraza nastaviti da se širi, a građanima se savetuje da ne paniče i da preduzimaju uobičajene mere za sprečavanje širenja virusa.

Na snazi su i velike restrikcije na putovanja u najteže pogođenim državama i najavljuju se dodatne kontrole putnika koji dolaze u Ameriku.

Prema analizi uzoraka virusa, zaraza se u državi Vašington širila proteklih šest nedelja, saopštili su istraživači za ABC News.

U Njujorku, žena u tridesetim godinama je u karantinu u svom stanu na Menhetnu, nakon što se zarazila virusom tokom posete Iranu.

Na Roud Ajlendu, jedna srednja škola zatvorena je na nedelju dana. Dve osobe bile su pozitivne na novi virus nakon što su se vratile sa ekskurzije u Italiji.

Nekoliko američkih univerziteta iznenada je okončalo programe za studiranje u inostranstvu u zemljama gde se virus brzo širi, a studentima je savetovano da se vrate kući.

Bela kuća i zdravstveni zvaničnici pokušavaju da uvere Amerikance da je zemlja spremna za epidemiju, da je rizik i dalje nizak i da nema potrebe da se paniči.

“Prosečni Amerikanac ne mora da kupuje masku. Imamo više od 40 miliona maski. Potpisali smo ugovor da se proizvede dodatnih 35 miliona mesečno, a radićemo sa više proizvođaca”, rekao je potpredsednik SAD Majk Pens.

Sekretar za zdravstvo Aleks Ejzar naglasio je da se intenzivira testiranje.

„Sada imamo 75.000 testova i taj broj će se naredne nedelje značajno povećati“, poručio je on.

Međutim, mnogi Amerikanci strahuju od epidemije, o čemu svedoče redovi ispred jedne prodavnice u državi Vašington, u kojoj su građani kupovali zalihe vlažnih maramica, toalet papira I vode.

Administracija predsednika Donalda Trampa, koju mnogi kritikuju zbog, kako smatraju, neadekvatnog odgovora na koronavirus, zatražila je od farmaceutskih kompanija da ubrzaju rad na razvoju vakcine, a Tramp će se kasnije danas sastati sa direktorima najvećih kompanija.

Na razvoju vakcine rade i vojne laboratorije.

Zdravstveni zvaničnici su ranije saopštili da će za proizvodnju vakcine biti potrebno do godinu i po dana.