WikiLeaks, Vikiliks
Foto: Shutterstock/ haak78

Vikiliks je odigrao ključnu ulogu u ruskim obaveštajnim aktivnostima usmerenim da utiču na ishod predsedničkih izbora 2016. godine u SAD i pobedu sadašnjeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u izveštaju senatskog odbora za obaveštajna pitanja.

Vikiliks je po svemu sudeći znao da pomaže ruskoj obaveštajnoj službi, konstatovano je danas tokom zasedanja senatskog odbora, prenosi Rojters.

U izveštaju se spominje i šef Trampovog izbornog štaba Pol Manafor kao osoba koja je sarađivala sa Rusima, među kojima je i ruski oligarh Oleg Deripaska i to i pre, i posle američkih predsedničkih izbora 2016. godine.

Na sednici odbora je konstatovano da su Manaforova uloga i bliskost sa Donaldom Trampom pogodovali ruskoj obaveštajnoj službi i predstavljali ozbiljnu kontraobaveštajnu pretnju za SAD.

Ove tvrdnje su deo petog i finalnog poglavlja izveštaja senatskog odbora za obaveštajna pitanja zasnovanog na troipogodišnjoj istrazi o ruskoj umešanosti u Trampovu pobedu 2016. godine nad predsedničkom kandidatkinjom Demokratske stranke Hilari Klinton.

(Izvor: Tanjug)

Komentari

Svi komentari (0)