Nemačka protest Foto:Tanjug/(AP Photo/Frank Jordans

Policija u opremi za razbijanje demonstracija počela je da uklanja ekološke akiviste iz jednog sela na zapadu Nemačke koje je predviđeno za rušenje radi proširenja lokalnog rudnika uglja. Na policajce koji su ulazili u seoce Luecerat jutros je bacano kamenje i ispaljivani su vatrometi. To mesto se našlo u žiži nacionalne debate o borbi sa klimatskim promenama.

Portparol policije Andreas Miler rekao je da napadi na policajce „nisu bili fini“, ali je ukazao na to da je protest uglavnom bio miran.

Nemačka protest Foto:REUTERS/Thilo Schmuelgen

Prema njegovim rečima, policija je pribegla taktici izbegavanja eskalacije tako što je ponudila aktivistima da ako sami napuste selo neće biti suočeni sa daljim policijskim merama ili sudskim gonjenjem.

Međutim, neki učesnici protesta su se požalili na prekomernu silu policije, a drugi su kazali da su razmere policijskog odgovora – sa učešćem policajaca iz svih delova zemlje i držanjem vodenih topova na gotovs – same po sebi jedna vrsta eskalacije koja ne može biti opravdana kada se koristi protiv mirnog protesta.

Najmanje jedna žena je vrištala, po svoj prilici od bola, dok su policajci primenjivali silu da je sklone sa blokade puta na ulazu u selo.

Nemačka protest Foto:REUTERS/Thilo Schmuelgen

Zaštitnici prirodne okoline kažu da će uništavanje sela buldožerima da bi se proširio obližnji rudnik uglja Garcvajler proizvesti ogromne količine gasova staklene bašte.

Nemačka vlada i komunalno preduzeće RWE tvrdi da je ugalj neophodan za očuvanje energetske stabilnosti Nemačke.

***

BONUS VIDEO: „Crni led“ okovao Nemačku: Paralisana cela zemlja, ima mrtvih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar