Foto:Profimedia.rs

Ruske trupe su bežale što su brže mogle sa svojih pozicija na liniji fronta u Ukrajini, prema rečima šefa plaćeničke paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina.

Prigožin – do sada blizak saveznik Vladimira Putina – ponovo je optužio vojni vrh u Moskvi u videu objavljenom danas. On je kritikovao taktiku ruskih komandanata i uporedio moskovske snage sa „ribom koja truli od glave“.

Prigožin je zapretio da će prkositi upozorenju Moskve da će on i njegovi ljudi biti optuženi za izdaju ako napuste svoje položaje na prvoj liniji fronta, pošto rusko ministarstvo odbrane nije uspelo da ih snabde municijom, prenosi Dejli mejl.

U svom poslednjem burnom obraćanju – samo nedelju dana nakon što je objavio video u kojem preti da će do 10. maja napustiti Bahmut – Prigožin je obećao da će otići osim ako mu vojne zalihe ne budu dopunjene.

Prigožinov najnoviji snimak objavljen je dok je Vladimir Putin predvodio vojnu paradu povodom Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi. Putin je danas izjavio kako Rusija želi mir i optužio „zapadnu elitu“ da vodi „pravi rat“ protiv njegovih snaga u Ukrajini.

Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Tanjug/AP Photo/Libkos/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Prigožin je, s druge strane, optužio redovne armijske snage – pod ministrom odbrane Sergejem Šojguom – da su se okrenule i pobegle od ukrajinskih vojnika, ostavljajući liniju fronta otkrivenom, prenosi N1.

„Juče smo dobili vojno naređenje u kojem je navedeno nekoliko važnih momenata. Prvo, ako napustimo svoje pozicije, to bi se smatralo državnom izdajom“, rekao je on na snimku.

„Ako ne bude municije, mi ćemo otići. I postavićemo pitanje ko je ovde izdajnik otadžbine“, dodao je on.

On je više puta zahtevao još municije od Ministarstva odbrane, ali tvrdi da, uprkos obećanjima, isporuka nije stigla.

To je drugi put u nekoliko dana da je zapretio da će povući svoju vojnu grupu iz Bahmuta – iako su bili efektniji od Putinovih redovnih snaga u ratu protiv Ukrajine.

Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia; Sergey Averin / Sputnik / Profimedia; Madeleine Kelly / SOPA Images/profimedia; Sergey Averin / Sputnik / Profimedia;

On je poništio prvobitni plan da se povuče sutra (10. maja) kada mu je obećano još municije, ali sada kaže da municija nije primljena – samo pretnja da će dezertere optužiti za izdaju.

„Danas je jedan od odreda Ministarstva odbrane pobegao sa jednog od bokova“, rekao je razjareni Prigožin.

„Svi su pobegli i ogolili su liniju fronta skoro 2 kilometra i 500 metara duboko.“

On je ponovo uputio kritike ruskom vojnom vrhu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imamo Ministarstvo intriga umesto Ministarstva odbrane… Zbog toga naša vojska beži. Oni beže jer je brigada broj 72 izgubila područje fronta od oko 3 kvadratna kilometra, sa gubitkom od 500 ljudi.“

„Ovo je bila strateška oblast. I jednostavno su pobegli. To nije problem vojnika, već onih koji njima upravljaju i daju im zadatke.“

Prigožin je dodao da „riba truli od glave“ i da „vojnici odlaze jer nema svrhe džaba ginuti“.

Njegova izjava da su „redovni vojnici pobegli što su brže mogli“ mogla bi ga dovesti u problem zbog Putinovih strogih zakona kojim se zabranjuje kritika vojske.

Prigožin se zapitao i zašto je danas u Rusiji održana ogromna parada kada „ne uspevaju da zauzmu liniju fronta“.

Njegove izjave dolaze u trenutku kada se očekuje da Ukrajina počne svoju dugo očekivanu prolećnu kontraofanzivu.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar