Dmitro Kuleba Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je danas da je "umoran od toga da uvek mora da ubeđuje" zapadne saveznike da je potrebno da donesu "brze, konkretne i jake odluke" podrške njegovoj zemlji protiv Rusije.

„Čujem reči solidarnosti. Međutim, sada se moraju doneti jake i konkretne odluke da se ojača ukrajinska odbrana“, rekao je Kuleba, vraćajući se sa ministarskog sastanka NATO-a u Briselu.

Kuleba se obratio putem video linka na konferenciji koju je organizovao  Francuski institut za međunarodne odnose.

„U NATO-u sam imao samo jednu temu razgovora: Patriot“, te rakete koje se koriste u protivvazdušnoj odbrani, a koje su Ukrajini preko potrebne da bi se suprotstavila ruskim napadima“, rekao je Kuleba.

„Kolege me podržavaju, ali mi kažu – to što pitate je komplikovano“, dodao je ukrajinski ministar navodeći da su strani ministri proveli jednu noć u Harkovu, ne bi rekli da je to „komplikovano“.

Kuleba je rekao da ga zamara što uvek mora da ubeđuje, „kada je sve očigledno“.

Ukrajinski ministar je pozvao saveznike Kijeva da ozbiljno shvate ono što je rekao predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Makron) da je „rat u Ukrajini egzistencijalno pitanje“ za celu Evropu.

Francuski predsednik je krajem februara izazvao negovodanje jer je rekao da ne isključuje mogućnost slanja kopnenih snaga na ukrajinsko tlo.

Kuleba je o obećanom paketu američke pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara, koju mesecima blokiruju republikanske pristalice Donalda Trampa u Kongresu, rekao da mesecima samo sluša da postoji nada o deblokiranju. Dodao je da ipak uveren da će taj paket biti odobren, ali se ne zna kada.

Upitan o utiscima po povratku sa Saveta NATO-Ukrajina, Kuleba je odgovorio da je napustio Brisel sa „osećajem da se ipak nešto menja“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare