Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/AP Photo/Alexei Alexandrov/AP Photo/Andriy Andriyenko/Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia

Oružje poslato Ukrajini nakon ruske invazije u februaru završiće u globalnoj skrivenoj ekonomiji i u rukama kriminalaca, rekao je šef Interpola.

Jirgen Štok, kaže da će kada se sukob završi, talas oružja i teškog naoružanja preplaviti međunarodno tržište i pozvao je zemlje članice Interpola, posebno one koje snabdevaju oružjem Ukrajinu, da sarađuju u traženju oružja.

„Kada oružje utihne u Ukrajini, doći će ilegalno oružje. To znamo iz mnogih drugih sukoba. Kriminalci su čak i sada, dok govorimo, fokusirani na njih“, rekao je Štok.

Foto:EPA/WALLACE WOON

„Kriminalne grupe pokušavaju da iskoriste ove haotične situacije i dostupnost oružja, čak i onog koje koristi vojska, uključujući i teško oružje. Oni će biti dostupni na kriminalnom tržištu i predstavljaće izazov. Nijedna zemlja ili region ne može da se nosi sa tim izolovano jer ove grupe deluju na globalnom nivou“, dodao je on, prenosi Gardijan.

Istakao je da možemo očekivati priliv oružja u Evropu i šire.

„Trebalo bi da budemo uznemireni i moramo da očekujemo da će se ovo oružje prodavati ne samo u susedne zemlje već i na druge kontinente“, dodao je.

On je rekao da je Interpol pozvao članove da koriste njegovu bazu podataka kako bi pomogli u praćenju oružja.

Foto: EPA-EFE, Reuters, Profimedia, Tanjug/AP, Slađana Đermanović/Nova.rs

„U kontaktu smo sa zemljama članicama kako bismo ih ohrabrili da koriste ove alate. Kriminalci su zainteresovani za sve vrste oružja, u suštini svako oružje koje se može nositi može se koristiti u kriminalne svrhe“, naveo je.

Zapadni saveznici slali su u Ukrajinu pošiljke vrhunskog vojnog oružja od početka ruske invazije na 24. februara.

U utorak je američki predsednik Džo Bajden rekao da će SAD snabdevati Kijev naprednim raketnim sistemima i municijom. Nakon što su se SAD povukle iz Avganistana 2021. godine, nakon 20 godina rata, ogromne količine oružja su završile u rukama Talibana.

Foto: Reuters, Profimedia, EPA_EFE, AP, Slađana Đermanović/Nova.rs

Štok, generalni sekretar međunarodne policijske organizacije, rekao je da je sukob u Ukrajini takođe doveo do porasta krađe đubriva velikih razmera i porasta falsifikovanih agrohemikalija. Takođe je došlo i do ogromnog porasta krađe goriva.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovi proizvodi su postali vredniji“, rekao je on.

Upitan o navodnom ukidanju sankcija i pranju novca od strane ruskih oligarha suočenih sa međunarodnim ograničenjima, on je rekao da Interpol ne istražuje ni ove ni navodne ratne zločine jer je Ustavom Interpola zabranjeno da se ta organizacija uključi u političke aktivnosti i morala je da ostane neutralna.

Međutim, dodao je da je organizacija dobila zahtev Ukrajine da pomogne u indentifikovanju osoba poginulih u sukobu.

„Mi nismo u Ukrajini, ali mogli bismo da pomognemo u tome. To je klasičan rad na indentifikaciji“, rekao je Štok.

„Naši kanali komunikacije ostaju otvoreni za sve zemlje članice za razmenu informacija o ratnim zločinima. Ali mi ne gledamo ratne zločine, jer Interpol nema istražna ovlašćenja“, dodao je.

BONUS VIDEO: Najtraženiji srpski begunci

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar