Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Podaci Bele kuće sadrže prazninu od više od sedam sati u beleškama o zvaničnim telefonskim razgovorima, koje je bivši predsednik Donald Tramp vodio 6. januara 2021. godine, na dan kada se odigrao smrtonosni upad u Kapitol, objavili su američki mediji.

Zapisi predati komisiji Predstavničkog doma koja istražuje napad pokazuju da Tramp nije vodio nijedan telefonski razgovor između 11.17 sati ujutru i 18.54 popodne, u vreme kada su njegove pristalice upale u Kongres dok su članovi Kongresa glasali o potvrdi pobede demokrate Džozefa Bajdena na izborima 2020.

#related-news_0

Podaci na 11 stranica predati članovima komisije pokazuju da je Tramp telefonom razgovarao sa najmanje osam osoba pre te pauze, i sa 11 osoba posle toga, objavili su u utorak „Vašington post“ i TV mreža Si-Bi-Es.

U brojnim dosadašnjim javnim izveštajima pominje se više razgovora koje je Tramp vodio 6. januara sa svojim saradnicima i članovima Kongresa, zbog čega komisija istražuje da li je tokom dana vodio komunikacije kroz nezvanične kanale, navodi se u medijskom izveštaju, koji se poziva na izjave dve osobe upućene u kongresnu istragu, prenosi Glas Amerike.

„Njujork tajms“ je danas objavio da se kongresni istražitelji, zajedno sa federalnim tužiocima, koncentrišu na Trampov tvit od 19. decembra 2020, u kojem je pozvao pristalice da odu u Vašington 6. januara navodeći da će „biti ludo“.

Komisija Predstavničkog doma u ponedeljak je jednoglasno glasala za podizanje optužbe za nepoštovanje Kongresa protiv Pitera Navara, bivšeg savetnika za trgovinu predsednika Trampa i Danijela Skavina, koji je bio zamenik Trampovog šefa kabineta.

BONUS VIDEO Vežbe ukrajinske vojske sa američkim anti-tenkovskim raketama Džavelin

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar