Sebija Izetbegovic, Bakir Izetbegovic
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) smenio je na današnjoj sednici generalnu direktorku ove zdravstvene ustavnove Sebiju Izetbegović i za novog vršioca dužnosti direktora imenovao Alena Pilava.

Sarajevski portal Kliks (Klix.ba) objavio je je Sebija Izetbegović razrešena zbog gubitka statusa nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta.

Na sednici, koja je održana 30. oktobra Upravni odbor KCUS-a je doneo odluku o pokretanju postupka za razrešenje Sebije Izetbegović, pre isteka mandata.

Izetbegović je tada ocenila da je njena smjena nezakonita, zbog čega je tražila da joj Upravni odbor dostavi saglasnost ministra zdravstva Federacije BiH na odluku o pokretanju opoziva.

Ministar Nediljko Rimac danas je uputio odgovor u kojem je naveo da „nije ovlašten za davanje saglasnosti na razrešenje direktora zdravstvene ustanove niti daje saglasnost na imenovanje v.d. direktora zdravstvene ustanove, čiji je osnivač Federacija BiH“.

U martu ove godine Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je Sebiji Izetbegović zvanje magistra, jer ona nije imala dokaze o položenim ispitima na postdiplomskom studiju.

Posle poništenja zvanja magistra, njoj je oduzeto i zvanje redovne profesorke na Medicinskom fakultetu univerziteta u Sarajevu.

Sebija Izetbegović je supruga lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

***

BONUS VIDEO: Dodikov i Izetbegovićev „istok“: Gdje je nestao evropki fokus?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar