Foto: Sebastian Harris

Sebastijan Haris drži rekord kao najmlađa osoba koja je ikada istraživala olupinu Titanika. Kada je sa ocem Majklom učestvovao u ekspediciji koja je išla do olupina Titanika imao je samo 13 godina, a sada otkriva zašto se nikada ne bi ukrcao u podmornicu Titan, koja je nedavno sa pet članova posade implodirala u Atlantiku.

Sebastijan je bio član posade ruske podmornice Mir II sa svojim tatom i pilotom. On kaže da su takva putovanja „opasna“ i kritikovao je bezbednost na podmornici Titan, koju je dizajnirao Stokton Raš.

Raš (61) je osnovao OceanGate 2009. godine i bio je među petoro poginulih kada je Titan izgubio kontakt u nedelju ujutro tokom ronjenja do olupine Titanika, koja je koštala 250.000 dolara po osobi.

Podmornica Titan Foto:Tanjug/OceanGate Expeditions via AP

Sebastijan kaže da nikada ne bi bio deo ove ekspedicije.

„Ne mogu da kažem da bih išao na to, ne. Podmornica Mir na koju sam išao imala je nekoliko stotina zarona pre nego što smo krenuli“, ističe Sebastijan.

On je rekao da tragični događaji treba da deluju kao poziv na buđenje onima koji su spremni da potroše novac na takve avanture.

Podmornica Titan posada Foto:Handout / AFP / Profimedia

„Mislim da je najveći zaključak iz svega ovoga to što svako ko je zainteresovan za ovakvu vrstu turizma mora da se potrudi i da na neki način preuzme bezbednost u svoje ruke i da vrlo jasno razume u šta se upušta. Četiri osobe u Titanu nisu ni na koji način krive“, naglašava Sebastijan, primetno izostavljajući petu osobu na podmornici – Stoktona Raša.

Čak i u isprobanoj i testiranoj podmornici Mir II, Haris je rekao da su problemi sa dovodom kiseonika doveli do toga da izgubi svest i da se njihova podmornica zamalo zabila u matični brod na izranjanju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iz tog razloga, on je kritikovao konstrukciju Titana.

„Postavljeni ste u cilindar i vezani za jedno mesti. To nije u skladu sa bezbednosnim standardima za zaranjanje i učinilo bi svako potencijalno spasavanje veoma, veoma izazovnim“, kaže Sebastijan.

U implodiranju podmornice Titan poginuli su Stokton Raš zajedno sa francuskim stručnjakom za Titanik Polom-Anrijem Nargeoletom, britanski biznismen Hamiš Harding, otac i sin Šahzada Davud (48) i njegov sin Sulejman.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar