Sea Dance festival
Foto: Shutterstock/Nikola Spasenoski

Organizatori Sea Dance festivala odbili su zahtev ukrajinske grupe Kalush Orchestra da se otkaže nastup zvezde elektronske muzike iz Rusije Nine Kraviz, uz obrazloženje da je diskriminacija umetnika na nacionalnoj osnovi neprihvatljiva.

Naime, grupa Kalush Orchestra je na zvaničnom Instagram profilu 8. avgusta pozvala organizatore festivala da zabrane nastup „ruskoj di džejki (DJ)“, aludirajući na izvođačicu elektronske muzike iz Rusije Ninu Kraviz.

„EXIT i Sea Dance osuđuju rusku agresiju u Ukrajni. Saosećamo se sa članovima ukrajinskog Kalush orkestra i sa svim žrtvama rata u Ukrajini ali diskriminacija bilo kog umetnika na nacionalnoj osnovi u potpunosti je neprihvatljiva“, navodi se u odgovoru.

Kako su kazali, „nakon što su Kalush Orchestra na zvaničnom Instagram profilu pozvali fanove da podrže ‘čišćenje scene'“, festival je dobio desetine poruka mržnje.

Naglasili su i da je Nina Kraviz dugogodišnja prijateljica EXIT-a „i poznato nam je da njen stav nije na strani rata i patnje, već na strani mira i zajedništva“.

Sea Dance festival biće održan od 26. do 28. avgusta na plaži Buljarica, nedaleko od Budve.

Kalush orkestra je trebalo početkom jula da nastupi i na festivalu Exit u Novom Sadu, čiji je Sea Dance ogranak, ali su organizatori saopštili da je koncert otkazan bez preciziranja razloga.

Festival Sea Dance u Budvi od 2014. godine organizuje kompanija Myexit Adventure iz Novog Sada koja je krajem 2015. potpisala sa Opštinom Budva ugovor o saradnji na deset godina.

BONUS VIDEO: Ambasada Rusije u Španiji se sprda sa sankcijama!


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar