Ustavni sud BiH
Foto: N1

Saglasnost Vlade Republike Srpske na nacrt zakona kojim se predviđa osnivanje Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Republike Srpske i njegovo upućivanje u parlamentarnu proceduru je do sada najozbiljniji nasrtaj vlasti RS na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, saopštili su danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Ukoliko Narodna skupština RS usvoji ovaj zakon, SDA je najavila da će uputiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kojom će osporiti ustavnost entitetskog zakona.

„Dodik želi svesti pravosudni sistem na entitetski nivo i staviti ga pod svoju kontrolu kako bi se zaštitio od odgovornosti za korupciju i kriminalne aktivnosti“, naveli su iz SDA.

Istakli su da niži nivoi vlasti i njihovi parlamenti nemaju mogućnost da stave van snage ili menjaju važeće državne zakone, navodeći da svaki pokušaj formiranja paralelnih institucija predstavlja direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dok nešto blažom retorikom pokušava odobrovoljiti međunarodne predstavnike, Dodik i SNSD istovremeno nastavljaju sa sepratističkim potezima, kojima se konačno mora stati na kraj“, ocenili su iz SDA.

Ova stranka pozvala je pravosudne institucije Bosne i Hercegovine da, u skladu sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima, što pre „procesuiraju i sankcionišu sve odgovorne za ovaj nasrtaj na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, kao i da konačno pokrenu procese koji se odnose na korupciju“.

„Od Stejt Departmenta očekujemo da prošire i konkretiziraju već započete sankcije, a zemlje članice Evropske unije da se pridruže sankcijama SAD-a kako bi sprečili dalje podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji“, naveli su iz SDA.

Bonus video: Reakcija Milorada Dodika posle sankcija SAD

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar