Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Savet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je danas odluku kojom se "daje zeleno svetlo" za potpisivanje sporazuma sa Hrvatskom i Srbijom o izgradnji gasovoda iz te dve države prema BiH, odnosno Južne i Istočne gasne interkonekcije.

Južna interkonekcija odnosi se na izgradnju gasovoda od Zagvozda u Hrvatskoj prema Posušju i Novom Travniku u BiH, sa odvajanjem jednog kraka prema Mostaru.

Južna interkonekcija treba da bude alternativa za ruski gas i odnosi se na uvoz gasa iz Azerbejdžana.

Polemiku ranijih dana je izazvala izjava člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je formirano posebno preduzeća pod kontrolom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, koje bi se bavilo transportom i distribucijom gasa iz Hrvatske, čime bi se zaobišlo javno preduzeće „BH Gas“, koje je u nadležnosti Federacije BiH.

Istočna interkonekcija podrazumeva izgradnju gasovoda iz Srbije prema Bijeljini i dalje prema Banjaluci, Prijedoru i Novom Gradu.

Istočna interkonekcija bi trebalo da bude nova ruta za ruski gas i na njoj insistira vlast Republike Srpske.

PROČITAJTE JOŠ

Ova dva međudržavna sporazuma sa Hrvatskom i Srbijom treba da odobri Predsedništvo BiH, a Željko Komšić i Denis Bećirović ranije su najavili da neće podržati ove sporazume, ako se pre toga ne usvoji zakon o gasu na državnom nivou.

Savet ministara danas je usvojio o nacrt zakona o spoljnim poslovima BiH, u kome je, između ostalog, navedeno da je spoljna politika u nadležnosti Predsedništva BiH, dok entiteti, Federacija BiiH i RS, kao i distrikt Brčko, pružaju potrebnu pomoć vlastima BiH da bi one mogle da izvršavaju međunarodne obaveze države.

Na današnjoj sednici Saveta ministara usvojen je i nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH (VSTS), čije je konačno donošenje jedan 14 ključnih uslova koje BiH treba da ispuni posle dobijanja kandidatskog statusa u EU.

Izmene i dopune Zakona o VSTS-u trebalo bi da rad pravosuđa u BiH učine efikasnijim i transparentnijim.

Između ostalog, ovim zakonom se reguliše sukob interesa članova VSTS-a i predviđa obaveza podnošenja izveštaja o imovini sudija i tužilaca.

BONUS VIDEO: Evropske kompanije pojačavaju bezbednost oko gasovoda_ML

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar