Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salman Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman predložio je korišćenje "prstena otrova" za ubijanje pokojnog kralja Abdulaha, tvrdi bivši visoki saudijski obaveštajac. Istakao je da se princ hvalio kako je otrovni prsten dobio iz Rusije.

PROČITAJTE JOŠ:

U intervjuu za CBS, Saad al-Džabri, koji je u maju 2017. pobegao iz Saudijske Arabije i živi u egzilu u Kanadi, otkrio je da je Mohamed bin Salman 2014. godine rekao svome rođaku da želi to učiniti kako bi očistio put do prestola svome ocu, kraljevom polubratu.

U tadašnjoj vladajućoj porodici bilo je napetosti oko nasleđivanja prestola, a saudijska vlada nazvala je Jabrija ‘diskreditovanim bivšim zvaničnikom koji iza sebe ima dugu istoriju izmišljotina’, prenosi Jutarnji list.

U svom intervjuu za CBS, Džabri je upozorio da je prestolonaslednik bio „psihopata i ubica bez empatije kao i osoba koja predstavlja pretnju svome narodu, Amerikancima i planeti.“

Otkrio je i da je na jednom sastanku održanom 2014. godine, svome rođaku, princu Mohamedu bin Najefu, tadašnjem ministru unutrašnjih poslova, sugerisao da organizuju ubistvo kralja Abdulaha.

„Rekao mu je – želim ubiti kralja Abdulaha. Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno je da se samo rukujem sa njim i biće gotov“, rekao je Džabri i dodao: „Možda se samo hvalio, no to je rekao i mi smo to ozbiljno shvatili.“

Na kraju je sve rešeno u privatnosti na kraljevskom sudu. Sastanak je bio tajno sniman, a on zna gde se nalaze dve kopije tih snimaka.

Abdulah je preminuo u 90-toj godini 2015. godine, a nasledio ga je polubrat Salman, otac Mohameda bin Salmana, koji je imenovao Mohammeda bin Najefa za prestolonaslednika.

Njega je 2017. godine na mestu prestolonasljednika zamenio Mohamed bin Salman. Takođe je izgubio titulu ministra unutrašnjih poslova te je navodno stavljen u kućni pritvor pre nego što je završio u pritvoru prošle godine zbog neutvrđenih optužbi.

Al-DŽabri optužio prestolonaslednika da radi protiv njega

Bivši visoki zvaničnik saudijske obaveštajne službe koji živi u egzilu Saad al-DŽabri optužio je danas prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da radi protiv njega i uputio je javnu molbu administraciji američkog predsednika DŽozefa Bajdena da pomogne u oslobađanju njegove dece zatvorene u Saudijskoj Arabiji, prenosi Tanjug.

Al-DŽabri je dugo bio pomoćnik drugog saudijskog vladara, princa Mohameda bin Najefa, koga je Bin Salman svrgao sa prestola u puču 2017. godine.

Mohamed bin Salman je sada de fakto vladar Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznik nafte i saveznika SAD, preneo je Rojters.

U avgustu 2019, Al-DŽabri, koji sada živi u Kanadi, podneo je tužbu na 107 stranica američkom sudu, navodeći da je prestolonaslednik poslao odred za likvidaciju da ga ubije u oktobru 2018. i da su kanadske vlasti osujetile pokušaj.

U svom prvom intervjuu otkako je napustio kraljevstvo, Al-DŽabri je rekao da Mohamed bin Salman nema empatiju i da predstavlja pretnju za narod Saudijske Arabije, Amerikance i ostatak sveta.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar