Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Šef Delegacije EU Johan Satler izjavio je da današnji samit EU - ZB može i treba da označi novi početak za BiH.

On je naveo da svi građani Bosne i Hercegovine priželjkuju novi početak i da je krajnje veme da lideri u BiH naprave korake napred.

Na današnjem samitu EU očekuje da susedne zamlje izveste o snažnom napretku i predlože kredibilne regionalne inicijative.

Podsetio je da je domaćin samita Hrvatska, kao predsedavajuća Saveta EU kao i na to da je samit prvobitno trebalo da bude održan u Zagrebu, ali se zbog pandemije održava u virtualnom formatu, što je još jedan primer da se stvari mogu dramatično promeniti u vrlo kratkom roku.

„Sada je važno da stare prepreke ne izađu ponovo na površinu dok zemlja bude izlazila iz krize, kako bi bila u mogućnosti brže napredovati ka članstvu u Evropskoj uniji. Vrata za EU ostaju otvorena, a građanima se mora omogućiti da to i iskoriste“, naveo je Satler, a preneli su sarajevski mediji.

Satler je podsetio da su prošle sedmice tri člana Predsedništva BiH ponovili svoje opredeljenje ubrzanju evropskog puta BiH kroz angažman na rešavanju 14 prioritetnih oblasti utvrđenih Mišljenjem Evropske komsije.

„Inicijativa predviđa inkluzivan proces koji uključuje Savet ministara i parlamente i Mehanizam koordinacije. Takođe se predviđa učešće civilnog društva i stručnjaka kroz različite forume. Krajnje je vreme da lideri u ovoj zemlji naprave korake napred, posebno imajući na umu da su ovi prioriteti predstavljeni pre gotovo godinu dana, bez da su vlasti uradile mnogo na njihovom rešavanju od tada“, naveo je.

Umesto toga, kako kaže, postizborne i druge političke razmirice otežale su nastavak neophodnih reformi.

On je poručio da je predstavljanje jasne vizije o putu napred u ovom trenutku od najveće važnosti.

„Iskustvo iz prve ruke u poslednja dva meseca pokazuje da politički lideri u BiH mogu brzo i konstruktivno da deluju I da mogu da ispune svoje obaveze za dobrobit svih građana. Kada su ulozi visoki, a problemi i ciljevi zajednički, jedinstvo treba staviti ispred podela“, naveo Salter.

Pandemija je, ističe, još jednom dokazala koliko je važno da zemlja ima funkcionalne institucije.

„Kako svet bude izlazio iz ove krize, mnoge stvari će se neminovno promeniti. Za Bosnu i Hercegovinu današnji virtualni samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana može označiti novi početak. Nadam se da će se to i desiti“, naveo je Satler.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar