Foto: Maxar Technologies via AP

Novi satelitski snimci pokazali su gomilanje ruskih trupa na više lokacija u Belorusiji, Krimu i zapadnoj Rusiji. Pored toga, snimci koje je napravila kompanija Maksar pokazuju spremnost dva udarna poligona u Rusiji, od kojih je jedan samo 50 kilometara udaljen od ukrajinske granice.

Ruske snage su se pozicionalirale u Belorusiji u poslednje dve nedelje, a ministarstva odbrane te dve zemlje kažu da je reč o pripremi za veliku vojnu vežbu krajem ovog meseca.

Snimci koje je prikupila tehnološka kompanija Maksar prikazuju lokacije na kojima se ruske trupe trenutno nalaze, a kompanija je saopštila da su one dokaz povećanog broja vojnika, koji su aktivni i spremni za akciju.

Foto: Maxar Technologies via AP

Maksar i drugi dobavljači satelitskih snimaka primetili su povećanje postojećih ruskih vojnih poligona i garnizona u krugu od oko 150 kilometara od ukrajinske granice tokom poslednjih nekoliko meseci.

„U većini ranijih slučajeva primećeno je nekoliko vojnika ili novih smeštajnih jedinica za dodatno osoblje u blizini granice, što sugeriše da su neke od jedinica možda bile unapred pozicionirane ili napred raspoređene“, rekli su iz Maksara, a situacija se sada menja.

Foto: Maxar Technologies via AP

„Tokom poslednjih nedelja primećeno je nekoliko novih značajnih vojnih trupa u Belorusiji. Vojni šator su primećeni na gotovo svim lokacijama u Belorusiji, na Krimu i u zapadnoj Rusiji, što sugeriše da su jedinice sada u pratnji trupa i da su povećale svoju ukupnu spremnost“, navela je kompanija Maksar.

Foto: Maxar Technologies via AP

Udarni poligoni

Nakon što su novi snimci napravljeni, čelnici Maksara su ih uporedili sa stanjem iz septembra. Obzirom na povećanje vojne aktivnosti, ali i broja šatora, istraživači su javno zaključili da je kamp spreman da primi još trupa.

Na snimku se vide dva udarna poligona u Rusiji – Pogonovo i Persijanovski. Drugi je oko 50 kilometara udaljen od ukrajinske granice, a prvi oko 220 kilometara.

Bataljoni, rakete, podmornica

Konrad Muzika, analitičar za odbranu koji se fokusira na Rusiju i Belorusiju u kompanij „Rochan Consulting“, rekao je da veruje da sada postoji između 74 i 76 ruskih bataljonskih taktičkih grupa (BTG) koje se nalaze oko Ukrajine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Taktičke grupe obično se sastoje od oko 1.000 vojnika, zajedno sa jedinicama za podršku. Analitičar smatra da Rusija od prve nedelje januara premešta svoje snage iz Istočnog vojnog okruga u zapadnu Rusiju i Belorusiju.

„Veličina trupa koje su raspoređene je značajna, možda čak 15-20 BTG“, ocenio je on.

Pored toga, analitičar je otkrio da su ​ruske kopnene snage rasporedile jedinice koje uključuju balističke rakete kratkog dometa Iskander u Belorusiju i delove Rusije u blizini Ukrajine. On procenjuje da u blizini Ukrajine ima najmanje 48 lansera

BONUS VIDEO Život na prvoj liniji fronta u Donbasu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare