Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin Foto: Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u glavnom gradu Kazahstana, na marginama regionalnog samita u Astani. Iako se prethodnih dana pisalo da bi Erdogan mogao da razgovara sa Putinom o uslovima za mir u Ukrajini i ponudi da posreduje, to se nije dogodilo. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, predsednici Rusije i Turske nisu pominjali Ukrajinu.

Teme razgovora, međutim, bili su planovi za gasno čvorište u Turskoj, ali i nuklearna energija.

Putin o gasu, Erdogan o nuklearnoj energiji

Na početku susreta, Erdogan je pomenuo izgradnju prve turske nuklearne elektrane, za koju se Ankara nada da će biti otvorena sledeće godine, prenosi AFP. Erdogan je pokrenuo ideju da Rusija izgradi drugu nuklearnu elektranu na severu Turske.

Putin je izneo ideju o velikom gasnom čvorištu u Turskoj.

„Turska se pokazala kao najpouzdaniji put za isporuke, čak i u Evropu. Mogli bismo da razmotrimo mogućnost stvaranja gasnog čvorišta u Turskoj za snabdevanje drugim zemljama. Čvorište, koje bismo mogli zajedno da napravimo, bila bi i platforma ne samo za snabdevanje, već i za određivanje cene, jer je to veoma važno pitanje – pitanje cena. Danas su cene visoke, lako bismo mogli da ih regulišemo na normalnom tržišnom nivou, bez ikakvih političkih prizvuka“, rekao je.

Erdogan, u delu sastanka koji su televizije prenosile, nije komentarisao ovu ideju.

Turska spremna da olakša izvoz hrane iz Rusije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je Turska spremna da olakša izvoz hrane i đubriva iz Rusije, iako bi to moglo da izazove nezadovoljstvo nekih zemalja.

„Odlučni smo da pružimo pomoć kako za nastavak sadašnjeg sporazuma o koridoru žitarica, tako i za izvoz hrane i đubriva iz Rusije, u siromašne zemlje preko Turske“, rekao je Erdogan.

Pročitajte još:

Kako je istakao, Turska i Rusija mogu da rade zajedno jer će ovaj dogovor koristiti siromašnim zemljama, koje su najgore pogođene krizom na tržištu hrane.

„Ako ovo sprovedemo, možemo da promenimo balans u korist siromašnih“, rekao je Erdogan.

Saopštio je da je siguran da će zajednički koraci Rusije i Turske zabrinuti neke zemlje, ali da to neće promeniti odlučnost Ankare i Moskve.

„Naši ministri i vlade će održavati sastanke, oni će ojačati naše odnose“, izavio je Erdogan.

Putin je skrenuo pažnju na to da on i Erdogan uspevaju da održavaju redovne kontakte uprkos političkoj situaciji.

„Uprkos svim poteškoćama u vezi s političkom situacijom, ipak nalazimo priliku da se redovno sastajemo i komuniciramo. To daje dobre rezultate“, rekao je ruski predsednik tokom sastanka.

Putin je dodao da se sprovode svi dogovori postignuti tokom Erdoganove posete Sočiju u avgustu ove godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare