Mirko Šarović
Mirko Šarović Foto: EPA/NED ALLEY

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da ne veruje u formiranje trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj.

On je naveo da je SDS najveća stranka u opozicionom bloku i da neće dozvoliti da glas te stranke „ne bude najglasniji“.

PROČITAJTE JOŠ:

Upitan da li je predsednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić deo opozicije, Šarović je odgovorio da je to pitanje za Nešića i da „nema svađe među opozicionim strankama“.

On je dalje kazao će se SDS i Partija demokratskog progresa (PDP) u narednom periodu dogovoriti koja će stranka dati svog kandidata za funkciju predsednika Republike Srpske, a koja za člana Predsedništva BiH.

Šarović je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da ga je PDP informisao da će Jelena Trivić biti kandidat te stranke za jednu od predsedničkih funkcija na opštim izborima sledeće godine, dodavši da je PDP ranije iskazao interes za funkciju predsednika RS.

On nije želeo da spekuliše ko bi iz SDS-a mogao da bude kandidat za drugu predsedničku funkciju, odnosno srpskog člana Predsedništva BH.

Šarović je rekao da se protivi raspakivanju Dejtonskog sporazuma, jer taj sporazum garantuje RS da bude jedan od dva ravnopravna entiteta u BIH.

Kada je u pitanju treći etitet, on smatra da je to pitanje za Federaciju BiH i bošnjačko-hrvatske odnose.

Bonus video: Republika Srpska, sankcije i „zezanje“ 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram