Foto: EPA-EFE/Spanish Government HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES

Španski premijer Pedro Sančez zatražiće od parlamenta produžetak vanrednog stanja do 26. aprila, iako širenje zaraze koronavirusom u Španiji poslednjih dana pokazuje znake usporavanja, javljajuu mediji u EU.

Socijalista Sančez ja danas razgovarao sa šefom zdravstvene službe i svojim ministrima, a potom najavio produžetak vanrednog stanja za dodatne dve sedmice, ocenivši kako je to „ogromno žrtvovanje“, koje je „neophodnio da bi se pobedio virus“.

Sančez je nije optimista u pogledu raspleta epidemiološke situacije, iako je u Španiji danas broj potvrđenih slučajeva kovida 19 porastao za 5,97 odsto, na ukupno 124.736 zaraženih koronavirusom, što u statističkom pre4seku ukazuje da je širenje zaraze dodatno palo. „Neće sve biti završeno krajem aprila“, rekao je Sančez, aludirajući na 26. april, do kada je oroćeno vanredno stanje, uveden zbog suzbijanja koronavirusa.

Sančez je naglasio da su moguće „dodatne mere“ nakon 26. aprila, što bi bilo drugo produžavanje vanrednog stanja. Tu meru, međutim, iduće sedmice treba da odobriti španski parlament, a produženje su dosad odobravale i opozicione partije. Od 14. marta u svojim stanovima i kućama je oko 47 miliona Španaca, izlazak je dozvioljen samo do prodavnica sa hranom, apoteka, bolnica, trafika, banake, benzinskih stanica ili da bi prošetali kućne ljubimce. Prvi rok tog ograničenja bio je 11. april, ali je vanredno stanje produženo.

Od ponedeljka 30. marta vlada u Madridu dodano je pojačala mere ograničenje kretanja, pa građani više ne idu ni na posao, osim ako su neophodni u zdravstvenim i komunalnim službama, proizvodnji i distribuciji hrane, struje i gasa. Španija je,, posle Sjedinjenih Država i Italije, treća zemlja u svetu po broju obolelih, a prema poslednjim podacima u subotu od korona virusa umrlo je još 809 osoba, čime je ukupan dosadašnjih žrtava 11.744.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram