Foto:EPA-EFE/STR

Zbog mera uvedenih u cilju suzbijanja koronavirusa samo u aprilu je 122 miliona Indijaca izgubilo posao.

Stopa nezaposlenosti u Indiji sada je na rekordnih 27,1 odsto, pokazuju podaci Centra za praćenje indijske ekonomije (CMIE), prenosi BBC.

Naime, podaci pokazuju da je broj onih koji su ostali bez posla u indiji četiri puta veći nego u SAD. Indija ne objavljuje zvanične podatke broju nezaposlenih, ali podaci CMIE su široko prihvaćeni.

Zemlja je u karantinu od 25. marta, kako bi suzbila infekciju Covid-19, što je dovelo do masovnih otkaza i gubitka posla. Većina ekonomskih aktivnosti, osim osnovnih usluga kao što su bolnice, apoteke i prodavnice hrane, je stala.

Strahuje se da bi zaustavljanje korona virusa moglo izazvati nestašicu hrane u Indiji. Scene očajnih radnika migranata, koji su peške napustili gradove kako bi se vratili u svoja sela, ispunili su TV ekrane i novinske stupce u aprila.

Njihovi privremeni poslovi našli su se prvi na udaru kada je uveden karantin. Ali dugotrajni policijski čas i zatvaranje preduzeća, kao i neizvesnost kada će karantin biti završen, nisu poštedeli ni stalno zaposlene.

Foto:EPA-EFE/HARISH TYAGI

 

Pročitaj i:

Velike kompanije iz različitih sektora – mediji, vazduhoplovstvo, maloprodaja, ugostiteljstvo, automobili – najavili su ogromna otpuštanja poslednjih nedelja.

Stručnjaci predviđaju da će mnoga mala i srednja preduzeća verovatno biti potpuno zatvorena. Podaci CMIE pokazuji da su od 122 miliona onih koji su ostali bez posla njih 91,3 miliona bili mali trgovci i radnici.

Poljoprivreda, koja je i dalje okosnica indijske ekonomije, u martu i aprilu je dobila višse radnika, jer su se mnogi koji su ostali bez posla vratili u ovaj sektor.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ekonomski troškovi karantina tek počinju da rastu.

Stručnjaci CMIE ukazuju da ljudi, roba i usluge zahtevaju mobilnost i ističu da lanac snabdevanja mora početi da radi pre nego što preduzeća ostanu bez finansija.

Vlada je počela da ublažava ograničenja u nekim zonama ili oblastima u kojima je prijavljen manji broj slučajeva korona virusa, ali je karantin još na snazi u delovima Indije u koji ima više inficiranih.