Ramiz Salkić
Ramiz Salkić Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je da naziv te države stimuliše bosanske Srbe da entitet privatizuju i smatraju ratnim plenom, što ni u kojem slučaju nije prihvatljivo.

POGLEDAJTE JOŠ:

Milorad Dodik je izjavio da će Srbi, ako odluče da odu iz Bosne i Hercegovine, odneti sa sobom ono što im pripada, odnosno 49 odsto teritorije Bosne i Hercegovine. Salkić je naglasio da utvrđene, dokazane i presuđene sudske činjenice treba da budu osnov u svakom daljem pregovaranju i dogovaranju o ustavnim promenama u Bosni i Hercegovini.

„Nisu Srbi vlasnici 49 odsto teritorije Bosne i Hercegovine, ako ih Dodik povede negde, kao Karadžić sarajevske Srbe, mogu sa sobom poneti ono što su i oni poneli. Naziv entiteta je diskriminatoran po Bošnjake, Hrvate i sve druge građane ovog entiteta koji se ne izjašnjavaju kao Srbi pravoslavci“, kazao je Salkić.

On kaže i kako naziv entiteta stimuliše bosanske Srbe da entitet privatizuju i smatraju ratnim plenom što ni u kojem slučaju nije prihvatljivo.

„Ono što je ratna zasluga su presude Međunarodnog suda pravde u Hagu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Te presude su jasne, vojska bosanskih Srba i delovi policije bosanskih Srba počinili su genocid nad stanovnicima Sigurne zone UN-a Srebrenica. Predsednik bosanskih Srba, Radovan Karadžić, osuđen je na doživotnu kaznu za genocid, udruženi zločinački poduhvat, predsednik NSRS-a, Momčilo Krajišnik, takođe je osuđen za teške ratne zločine“, kazao je on.

Dodaje kako je komandant vojske bosanskih Srba, Ratko Mladić, kao i da su mnogi drugi nižerangirani komandanti osuđeni za genocid i druge teške ratne zločine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram