Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Organizatori berzanskog ITB sajma u Berlinu, koji su proglašeni za najveći na svetu, rekli su u petak da otkazuju ovaj veliki događaj zbog straha od koronavirusa.

„Zbog sigurnosti i zdravlja naših gostiju, izlagača i zaposlenih, teška srca otkazujemo ITB Berlin 2020.“ rekao je Kristijan Gok, predsednik organizatora ‘Messe Berlin’.
Sajam je trebalo da bude otvoren sledeće srede, 4. marta, ali zabrinutost je porasla nakon što je Nemačka zabeležila skok stanovnika zaraženih koronavirusom. U najvećoj evropskoj ekonomiji broj novoobolelih je veći od 60, a u petak je više od 1.000 ljudi bilo u karantinu.
Škole i vrtići zatvoreni su u okrugu Hajnsberg do ponedeljka, pošto je broj slučajeva povezanih sa virusom dostigao 20. U kompaniji ‘Ernst & Jang’ zaposlenima, njih 1.400 Dusseldorfu i još 110 u Esenu, je rečeno da rade od kuće, nakon što je jedan radnik navodno zaražen virusom. U Hamburgu je roditeljima i deci, koji su bili u kontaktu sa zaraženim pedijatrom na univerzitetskoj klinici, takođe naređeno da ostanu kod kuće 14 dana. Sa slučajevima koji su sada otkriveni u nekoliko drugih nemačkih država, uključujući Hesse, Baden-Vurttemberg i Bavarsku, ministar zdravlja Jens Span rekao je ove nedelje da je najveća evropska zemlja ‘na početku epidemije koronavirusa’.
Vlada Nemačke naložila je lokalnim vlastima u 16 ​​država zemlje da ažuriraju svoje planove za spremnost za pandemiju. Takođe, od četvrtka je naloženo putnicima koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Japana, Irana i Italije da dostave podatke za kontakt u slučaju da moraju da ih prate zbog mogućih infekcija.
Od 10.000 izlagača, koji su se očekivali na ITB-u iz celog sveta, 22 je trebalo da dođe iz Kine, a 25 iz Hong Konga i Tajvana. Organizatori sajma – koji bi trebalo da bude održan od 4. do 8. marta – prvo su očekivali oko 160.000 posetilaca, ali su te procene smanjili.  Ipak, samo nekoliko dana pre otkazivanja, ‘Messe Berlin’ i organizatori ITB-a izrazili su uverenje da će se sajam odvijati kako je planirano.   Tokom nedelje, uslovi za izlagače su pooštreni. Na primer, nijedan učesnik nije smeo da bude iz rizičnih područja ili onih u kojima postoje simptomi virusa. U međuvremenu, ITB u Kini, koji je bio planiran za maj, organizatori su već otkazali prošle nedelje.