Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli sahranjen je u rodnoj Italiji. Sahrani u bazilici Svete Marije anđela i mučenika, na Trgu Republike u Rimu, prisustvovali su najviši zvaničnici EU, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Prisutni su bili i predsednik Italije Serđo Matarela i premijer Mario Dragi.

David Sasoli je u umro u utorak u 66. godini u bolnici, posle borbe sa leukemijom. On je mesecima imao ozbiljne zdravstvene probleme posle preležane upale pluća.

Kovčeg sa Sasolijevim telom bio je pokriven zastavom Evropske unije. Kardinal Mateo Zupi, Sasolijev prijatelj, rekao je da je politika za njega morala da bude usmerena na opšte dobro.

„Zato je želeo ujedinjenu Evropu, sa njenim temeljnim vrednostima, i radio je na tome da njene institucije dobro funkcionišu. Ne ideologije, već ideali, ne kalkulacije već vizija“, rekao je Zupi.

Sasolijeva ćerka Livija citirala je nedavnu poruku svog oca da su evropske granice „u nekim slučajevima postale granice između moralnog i nemoralnog, između čovečnosti i manjka čovečnosti“. On je time očigledno mislio na odnos prema migrantima u Evropi.

Pre ulaska u politiku, Sasoli je radio kao reporter italijanske državne televizije, a potom je postao voditelj večernjeg dnevnika, što je jedna od najprestižnijih pozicija.

BONUS VIDEO: Miroslavljevom jevanđelju preti uništenje


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar