Foto: Pat Benic / UPI / Profimedia

Dnevni porast broja umrlih od posledica COVID-19 u Sjedinjenim Državama premašivao je hiljadu četiri dana zaredom u toku prošle nedelje, dok se u zemlji vode debate u vezi sa otvaranjem škola i obaveznim nošenjem maski, uz sumorne procene o stopi smrtnosti od ove bolesti.

U SAD je juče potvrđeno 900 novih smrtnih slučajeva od posledica zaraze korona virusom, manje nego prethodnog dana, kada je ova brojka iznosila 1.130, piše CNN.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u SAD je od početka pandemije od COVID-19 preminulo najmanje 146.460 ljudi. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti predviđa da bi do 15. avgusta u zemlji moglo da bude do 175.000 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom, dok iz Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju navode da bi taj broj mogao da iznosi 165.000.

Ovakve sumorne procene načinjene su u trenutku kada je u nekoliko saveznih američkih država zabeležen rekordan dnevni porast broja obolelih i preminulih u toku proteklih nekoliko nedelja. Neki lokalni lideri najavili su mogućnost ponovnog uvođenja mera karantina, dok je pre nekoliko dana više od 150 istaknutih lekara, medicinskih radnika, naučnika i drugih eksperata potpisalo pismo u kojem je apelovano na vlasti da zatvore zemlju kako bi sprečili širenje virusa.

U pismu se navodi da su SAD na putu da izgube preko 200.000 ljudi zbog korona virusa do 1. novembra. Pismo je adresirano na administraciju predsednika Trampa, kongresmene i guvernere saveznih država.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar