Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

U okviru najnovijeg paketa vojne pomoći SAD Ukrajini, planiran je i dodatni novac za neke balkanske zemlje, uključujući Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, a u odgovoru iz Stejt departmenta na upit novinara Glasa Amerike pojašnjena je struktura paketa pomoći od 713 miliona dolara.

Prema informacijama iz Stejt departmenta, novac iz najnovijeg paketa vojne pomoći SAD podeliće se na „Ukrajinu i 15 drugih savezničkih i partnerskih nacija“ u istočnoj Evropi i na Balkanu.

„Sredstva iz ovog paketa pomoći će NATO saveznicima popuniti kapacitete koje su donirali Ukrajini iz svojih zaliha kako bi zadržali i ojačali NATO odvraćanje. Više od 322 miliona dolara odvojeno je za Ukrajinu i dodatno će poboljšati njenu sposobnost odbrane“, navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

Ova investicija od 322 miliona dolara pružiće podršku Ukrajini za širok raspon oružanih kapaciteta, uključujući sisteme koji nisu obuhvaćeni NATO standardima, a pomoći će ukrajinskim oružanim snagama da pređu na sisteme NATO za paljbu velikog dometa i podržavaće kapacitete za protivvazdušnu odbranu.

Gruzija će dobiti 35 miliona dolara za komplete borbene opreme svojih brigada, protivdronske sisteme, napredni terenski artiljerijski taktički sistem za podatke, kapacitete pokretljivosti i obranu od sajber napada.

Ostatak paketa osiguraće odbrambene artikle, obuku i usluge za evropski region – Albanija, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Letonija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija i Slovenija, podržaće Inicijativu za razvoj naprednog ciljanja za Bugarsku, Češku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Slovačku i pružiće dodatnu podršku Bosni i Hercegovini u okviru Fonda za suzbijanje ruskog uticaja, navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

Ukazuje se da je posle ruske invazije na Ukrajinu porastao interes zapadnih i NATO zemalja za suprostavljanje malignom ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini.

***

Bonus video: Hilov povratak na brdoviti Balkan

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)