Napad u Damasku Foto: AP Photo/Omar Sanadiki

Izrael i SAD su uvereni da se Iran sprema da uzvrati na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, tvrde američki zvaničnici.

Izrael je u ponedeljak izvršio smrtonosni vazdušni udar na iranski konzulat u Damasku u Siriji i ubio više visokih lidera iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), podseća Pentagon, prenosi Si-Bi-Es (CBS) Njuz.
Prema tvrdnjama Pentagona, SAD su prikupile obaveštajne podatke da Iran planira uzvratni napad koji bi uključivao roj bespilotnih letelica Šahed i krstareće rakete.

Zvaničnici SAD kažu da su vreme i cilj iranskog kontra-udara nepoznati, ali da bi proporcionalan odgovor na napad u Damasku bio udar na neko izraelsko diplomatsko predstavništvo, a anticipirano vreme napada do kraja ramazanskog posta sledeće nedelje. Još jedna značajna nepoznanica je lokacija sa koje bi iranske bespilotne letelice i projektili bili lansirani – iz Iraka, iz Sirije, ili sa iranske teritorije.

U Teheranu je u petak održana javna sahrana za sedam pripadnika IRGC ubijenih u izraelskom napadu na diplomatsko predstavnštvo Irana u Damasku, uključujući dvojicu generala, izvestio je Sejed Batai, podseća Si-Bi-Es (CBS) Njuz. Na sahrani je komandant IRGC, general Hosein Salami, upozorio da Izrael „ne može izbeći posledice“ ubistva iranskih vojnih oficira, ali nije dao nikakve dalje naznake o tome kako bi i kada Iran mogao da uzvrati.

Pročitajte još...

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao je da je predsednik Bajden u četvrtak, u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom razgovarao o iranskim pretnjama Izraelu.

„Postojala je diskusija između dvojice lidera o veoma mogućoj i prilično javnoj pretnji koju Iran predstavlja po bezbednost Izraela poslednjih dana. Predsednik Bajden je vrlo jasno rekao premijeru Netanjahuu da može da računa na podršku SAD u odbrani od pretnji koje direktno i javno iznosi Iran“, rekao je Kirbi na brifingu za novinare u petak.

Izraelci javno upozoravaju da će uzvratiti, pa bi napad Irana na izraelski objekat bio još jedan korak bliže regionalnom ratu.

Ranije u petak, savetnik iranskog predsednika Mohamed Džamšidi objavio je na svom Iks nalogu da je poruka Irana američkim liderima „da se ne uvlače u Netanijahuovu zamku za SAD“.

„Klonite se da ne biste bili povređeni“, poručio je Iran Americi. Džamšidi je dodao da su SAD „zatražile od Irana da ne gađa američke objekte“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar