Foto:Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Iz Ambasade SAD u Sarajevu ponovo su reagovali na izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika pojašnjenjem da su mu SAD dva puta uvele sankcije, zbog potkopavanja Dejtona i gomilanja bogatstva kroz podmićivanje.

Iz Ambasade SAD su precizirali da je Dodik sankcionisan 5. januara ove godine, zbog, kako navode, potkopavanja institucija BiH jer je pozivao na preuzimanje državnih nadležnosti i inicirao stvaranje paralelnih institucija u Republici Srpskoj.

„Ove aktivnosti ugrožavale su stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavale su Dejtonski mirovni sporazum. Sankcije su takođe temeljene na njegovom iskorištavanju službenog položaja za gomilanje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, primanje mita i druge oblike korupcije“, naveli su iz američke Ambasade u izjavi za portal sarajevskog Avaza.

Podsetili su da je prethodno Dodik sankcionisan od SAD 17. januara 2017. godine, zbog suprotstavljanja Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine čime je, kako kažu, aktivno opstruisao Dejtonski sporazum.

Milorad Dodik Foto:Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Dodik se, naime, na jučerašnjoj konferenciji za novinare zajedno sa srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović u Istočnom Sarajevu, između ostalog, osvrnuo na sankcije koje su mu uvele SAD.

On je rekao da je dan ranije iz Ambasade SAD čuo da je sankcionisan zbog, kako je kazao, „retorike vezano za Dejtonski sporazum“.

„Ja sam mislio da je to zbog korupcije, a ono ispade zbog Dejtonskog sporazuma. Oni ne znaju šta pričaju, šta ih briga, oni su uveli sankcije i doviđenja“, rekao je, između ostalog, Dodik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar