Sangaj Kina koronavirus
Šangaj koronavirus Foto:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Sjedinjene Države će zahtevati od svih putnika iz Kine da pokažu negativan rezultat testa na koronavirus pre nego što odlete u tu zemlju jer brzo ublažavanje ograničenja kovida 19 u Pekingu dovodi do porasta slučajeva.

Putnici koji lete u SAD iz Kine moraće da se testiraju ne više od dva dana pre letenja, rekli su federalni zdravstveni zvaničnici i da svojoj avio-kompaniji predaju dokaz o negativnom testu pre ukrcavanja.

Testovi mogu biti ili PCR test ili samotestiranje antigena.

Zahtev će se primenjivati i na putnike koji lete direktno u Sjedinjene Države iz Kine, kao i na putnike koji lete preko trećih zemalja, uključujući Seul, Toronto i Vankuver.

Putnici koji su pozitivni više od 10 dana pre leta mogu da dostave dokumentaciju o svom oporavku umesto negativnog rezultata testa.

Nova pravila stupaju na snagu 5. januara u 12:01 po istočnom vremenu, piše CNN.

Američki zvaničnici izrazili su duboku zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti Kine oko najnovijeg porasta slučajeva, posebno zbog odsustva informacija o sekvenciranju genoma koje bi mogle pomoći u otkrivanju novih sojeva koronavirusa.

„Znamo da ove mere neće eliminisati sav rizik ili potpuno sprečiti zaražene osobe da uđu u Sjedinjene Države“, rekao je savezni zdravstveni zvaničnik. Ipak, „zajedno, oni će pomoći u ograničavanju broja zaraženih ljudi i pružiti nam rano upozorenje o novim varijantama.“

Novi zahtev dolazi kada su Japan i Indija najavili mjere Covid-19 za putnike iz Kine zbog zabrinutosti zbog porasta broja slučajeva.

Japan zahteva da se pojedinci koji putuju iz Kine testiraju na kovid po dolasku počevši od 30. decembra.

Indijske vlasti su rekle da će putnici iz Kine, Japana, Južne Koreje, Hong Konga i Tajlanda morati da pokažu dokaz o negativnom testu na koronu po dolasku u Indiju i da idu u karantin ako su pozitivni.

***

BONUS VIDEO: Kuća okovana ledom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar