Foto:EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

Sjedinjene Američke Države su upozorile Izrael da su napadi na iranski nuklearni program kontraproduktivni, prenosi danas list Njujork tajms.

Pozivajući se na izvore u SAD i Izraelu, list navodi da je jevrejskoj državi rečeno da su njene akcije omogućile Islamskoj Republici Iranu da poboljša sposobnosti za obogaćivanje uranijuma, zbog čega je od nuklearne bombe deli samo nekoliko nedelja.

Izrael je navodno odbacio američki stav.

Zvaničnici su rekli Njujork tajmsu da je Iran povećao i poboljšao bezbednost u svojim nuklearnim postrojenjima i da napadi poput onog na postrojenje za obogaćivanje uranijuma Natanc koji je pripisan Izraelu kada je tamo početkom novembra nestalo struje, nisu više mogući.

Pregovori s Iranom o mogućem povratku nuklearnom sporazumu iz 2015. godine počeće u Beču ovog meseca.

Izvori u Vašingtonu su rekli za američki list da neki u administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena veruju da bi ukidanje nekih sankcija uvedenih prema Iranu, u zamenu za usporavanje nastojanja da se stvore zalihe uranijuma bile efikasnije u usporavanju iranskog nuklearnog programa od sankcija.

Izrael se protivi povratku SAD tom sporzumu sa velikim silama iz koga se Bajdenov pretodnik Donald Tramp povukao 2018. godine i kaže da ne odustaje od opcije delovanja protiv nuklearnih ambicija Teherana.

Bonus video: Pucnjava u Bejrutu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar