Entoni Feuči
Foto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči izjavio je danas da će studenti završnih godina studija u SAD biti vakcinisani do jeseni, dok će njihove mlađe kolege, najverovatnije biti vakcinisane početkom 2022. godine. On je ranije poručio da treba primiti bilo koju vakcinu protiv koronavirusa koja je dostupna, bez obzira o kojoj se radi.

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolest izrazio je uverenje da će nacionalni Centri za kontrolu i prevenciju bolesti „u narednih nekoliko dana“ odobriti ublažavanje mera za ljude koji su vakcinisani, ali je apelovao na 80 odsto populacije u SAD koja još uvek čeka na vakcinaciju da se dosledno pridržava i sporvodi preventivne antiepidemijske mere.

„Na dobrom smo putu, samo je potrebno da izdržimo još malo“, izjavio je dr Fauči u intervjuu za televizijsku mrežu Si-Bi-Es.

Fauči je ranije poručio da treba primiti bilo koju vakcinu protiv koronavirusa koja je dostupna, bez obzira o kojoj se radi.

On je rekao da je „trka između virusa i davanja vakcine ljudima“  i da što se duže čeka sa vakcinacijom to je bolja šansa da virus razvije novu varijantu ili mutaciju.

Najčešći mutirani soj korona virusa koji se pojavljuje u SAD je britanski. Fauči je rekao da vakcine koje se distribuiraju u SAD jasno mogu da suzbiju taj konkretni soj.

U SAD se u proseku svakodnevno vakciniše otpirlike oko 2,1 miliona ljudi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar