Foto: Gints Ivuskans / AFP / Profimedia

SAD će odobriti još 1,1 milijardu dolara za pomoć Ukrajini, uključujući sredstva za nabavku barem još 18 naprednih raktenih sistema i drugog oružja za odbranu od dronova koje Rusija koristi u ratu protiv ukrajinskih trupa, rekli su danas američki zvaničnici.

Novi paket pomoći deo je američkog programa „Inicijativa za bezbednosnu asistenciju Ukrajini“ kojim se finansira kupovina oružja i druge opreme za tu državu.

Zvaničnici su obelodanili sadržinu paketa pod uslovom da im se imena ne objavljuju jer paket još nije ozvaničen, što se očekuje tokom dana, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Rusija se priprema da pripoji delove Ukrajine koje je okupirala, na osnovu izrežiranih referenduma održanih u tim oblastima proteklih dana.

Rezultate montiranih referenduma u oblastima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona odbacili su i Kijev i zemlje Zapada, smatrajući ih ilegalnim i nameštenim, te da su pokazatelj da preuzimanje kontrole nad Ukrajinom ostaje dugoročni cilj Moskve.

Sa najnovijim paketom, ukupna vrednost američke pomoći Ukrajini, otkako je Džozef Bajden (Joseph Biden) postao predsednik SAD, dostigla je gotovo 17 milijardi dolara.

Paketom se finansira nabavka 18 visokomobilnih artiljerijskih raketnih sistema HIMARS i municije za njih, kao i 12 sistema Titan koji služe za odbranu od dronova. Na spisku je i oko 300 vozila, desetine kamiona i prikolica za prevoz teškog naoružanja, oprema za otkrivanje eksplozivnih naprava. Pokriveni su i oprema za vojnike, troškovi održavanja opreme i obuke.

HIMARS se smatra ključem uspeha ukrajinskih snaga poslednjih nedelja.

Rusija napada ukrajinske snage dronovima nabavljenim od Irana.

***

BONUS VIDEO: Curenje gasa u Baltičkom moru


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)