Kijev, američka ambasada, zgrada
Foto: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Američka ambasada u Kijevu nastavila je sa radom u sredu, izjavio je državni sekretar Entoni Blinken, skoro tri meseca pošto su diplomate evakuisane i suspendovane sve aktivnosti diplomatskog predstavništva zbog ruske invazije na Ukrajinu.

„Ukrajinski narod je, uz našu bezbednosnu pomoć, odbranio svoju domovinu pred nerazumnom invazijom Rusije, i kao rezultat toga, naša zastava sa zvedzama i prugama ponovo se vijori iznad ambasade“, naveo je Blinken u saopštenju.

Portparol ambasade SAD u Kijevu Danijel Langenkemp, uoči podizanja američke zastave rekao je agenciji Rojters:

„Zvanično ponovo pokrećemo operacije“.

Langenkemp je dodao da će se u početku u misiju vratiti mali broj diplomata. Konzularne operacije neće biti odmah nastavljene, a na snazi je i dalje preporuka Stejt departamenta da se ne putuju u Ukrajinu, istakao je portparol američke ambasade.

Američka ambasada zatvorena je 14. februara, deset dana pre početka ruske invazije na Ukrajinu.

Službenici ambasade su prva dva meseca rata bili smešteni u Poljskoj, ali se otpravnica poslova Kristina Kvien vratila u Ukrajinu 2. maja i posetila zapadni grad Lavov.

Mnoge zapadne zemlje, među kojima su Francuska, Nemačka i Britanija, ponovo su otvorile ambasade u Kijevu tokom proteklog meseca, nakon što su se ruske trupe povukle iz severnog dela Ukrajine da bi se usredsredile na ofanzivu na istoku.

Bonus video: Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar