Entoni Blinken, Ramala
Foto: TANJUG/AP Photo/Alex Brandon

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je danas da će se ponovo otvoriti generalni konzulat SAD u Jerusalimu, a tim potezom će se obnoviti veze sa Palestincima koje su degradirane u vreme dok je američki predsednik bio Donald Tramp.

Konzulat je dugo služio kao autnomna kancelarija zadužena za diplomatske odnose sa Palestincima.

Međutim, Tramp je smanjio njegove nadležnosti i stavio ga pod kontrolu svog ambasadora u Izraelu kada je premestio ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

POGLEDAJTE JOŠ:

To je izazvalo gnev Palestinaca, koji smatraju istočni Jerusalim okupiranom teritorijom i planiraju da u njemu bude glavni grad njihove buduće nezavisne države.

Blinken je ponovno otvaranje konzulata najavio posla sastanka u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

SAD pokušavaju da podrže Abasa, vođu umrenijeg Fataha, rivala islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada drugom paletinskom teritorijom pojasom Gaze.

„Kao što sam rekao predsedniku, ja sam ovde da istaknem posvećenost SAD ponovnoj izgradnji odnosa sa Palestinskom upravom i palestinskim narodom, odnosa zasnovanog na međusobnom poštovanju i takođe zajedničkom ubeđenju da Palestinci i Izraelci zaslužuju istu meru bezbednosti, slobode, mogućnosti i dostojanstva“, rekao je najviši američki diplomata.

On je prethodno u Jerusalimu, gde se sastao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, rekao da će se SAD angažovati da obezbede međunarodnu finansijsku podršku Gazi posle razornog rata s izraelskom vojskom, ali da će nastojati da pomoć ne dospe u ruke lidera Hamasa.

Rat koji je trajao 11 dana, u kome je ubijeno više od 250 ljudi, uglavnom Palestinaca i pričinjena velika šteta u Gazi, završen je u petak prekidom vatre.

Blinken je doputovao danas na Bliski istok u nastojanju da doprinese konsolidovanju tog prekida vatre koji je do sada poštavan.

On će takođe posetiti Egipat koji je posredovao dogovoru o primirju i Jordan.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar