Stanovnici SAD-a od Njujorka do Mejna probudili su se jutros sa 15 santimetara snega, a prognostičari upozoravaju da bi se mogao učetvorostručiti, jer stiže mećava koja će severoistočnoj obali doneti obilne poplave i prekid električne energije. Delovi 10 država i centri poput Filadelfije, Njujorka i Bostona nalaze se na putu oluje, za koju se očekuje da će besneti tokom celog dana, preneo je AP.

#related-news_0

Aviokompanije su otkazale više od 3.000 letova na najprometnijim aerodromima. Gradonačelnica Mišel Vu iz Bostona, grada kome snežne padavine nisu strane, rekla je da bi oluja mogla biti istorijska, preneo je BBC.

Foto:REUTERS/Andrew Kelly

U Novoj Engleskoj moglo bi pasti više od dva metra snega, a metorolozi upozoravaju na poplave u blizini obale. Oni navode da postoji šansa da će oluja, poznata kao Norister, prekriti područje Bostona sa do 60 centimetara snega, prenosi Tanjug.

Rekord od 70 centimetara tokom 24 časa postavljen je 2003. godine. Nacionalna meteorološka služba u Bostonu je upozorila građane da putuju samo u hitnim slučajevima.

Foto:Peter Pereira/The Standard-Times via AP

„Ako morate da putujete, sa sobom nosite zimski komplet za preživljavanje. Ako se zaglavite, ostanite u svom vozilu“, navodi se u upozorenju.

Izdata upozorenja, ljudi pustošili police u prodavnicama

„Ovo će biti jako velika oluja, verovatno jedna od najvećih koje smo doživeli u posljednjih nekoliko godina. Očekuje se da će uslovi gotovo onemogućiti putovanja te pozivamo sve, koliko je to moguće, da ostanu kod kuće i sutra“, poručio je guverner Masačusetsa Čarli Bejker na konferenciji za novinare.

Foto:REUTERS/Andrew Kelly

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja o poplavama za obalna područja, a Amtrak je otkazao putnički železnički saobraćaj u većem delu regiona. Upozorili su i na snežnu oluju u gradskom području Bostona, gde živi gotovo 4.9 miliona stanovnika, predviđajući „uslove zaostajanja“ i štetne vetrove.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako su se kupci nagurali u prodavnice i čistili police dok su spremali osnovne potrepštine uoči oluje, prenosi Index.hr.

Foto:John Paraskevas/Newsday via AP

„Severoistočni vetar koji će ovog vikenda duvati kroz srednjoatlantske države doneće ekstremne hladnoće i opasne uslove mnogim zajednicama“, izjavila je savetnica za domovinsku bezbednost Elizabet Šervud-Rendal, ističući da će aktivno pratiti predviđene uticaje oluje.

Gradonačelnik Kvinsija: Ovo je uragan sa snegom

Tomas Koč, gradonačelnik Kvinsija, nazvao je moćnu oluju „uraganom sa snegom“.

Foto:P Photo/David Goldman

„Očekujemo negde između 9 ujutro po istočnom vremenu i podneva uslove apsolutnog zamračenja“, rekao je u intervjuu za CNN.

Foto:AP Photo/David Goldman

„Nema sumnje da ćemo na neko vreme izgubiti kontrolu. Nema šanse da plugovi rade kada ne vide ispred sebe. Dakle, kada govorimo o snegu od 2-3 metra, to je puno snega“, rekao je.

Delovi Atlantik Sitija ostali su bez struje.

Foto:AP Photo/Michael Dwyer

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar