Savet bezbednosti UN Foto: Kira Hofmann / imago stock&people / Profimedia

SAD će glasati protiv palestinske kandidature za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama i blokiraće to svetsko telo da ne prizna palestinsku državu.

„SAD nastavljaju da tvrde da je najbrži put ka državnosti za palestinski narod kroz direktne pregovore sa Izraelom i Palestinskim vlastima, uz podršku SAD i drugih partnera“, rekao je američki zvaničnik, prenosi N1.

Planirano je da 15-člano veće glasa o nacrtu rezolucije kojom se Generalnoj skupštini UN od 193 zemlje preporučuje da „Država Palestina bude primljena u članstvo UN”. Da bi rezolucija prošla potrebno joj je najmanje devet glasova i bez veta SAD, Velike Britanije, Francuske, Rusije ili Kine. Diplomate procenjuju da bi rezolucija mogla da prikupi 13 glasova, što bi primoralo SAD da stave veto.

Palestinci imaju status posmatrača

„Odavno smo jasno stavili do znanja da preuranjene akcije u Njujorku, čak i ako su u najboljem interesu, neće rezultirati državnošću za palestinski narod“, rekao je američki zvaničnik.

Palestinci trenutno imaju status posmatrača koji nisu članovi, što je de fakto priznanje državnosti koje je Generalna skupština UN dodelila 2012. godine.

Međutim, zahtev za punopravno članstvo mora da odobri Savet bezbednosti, a zatim najmanje dve trećine članova Generalne skupštine. Intenzivirani napori Palestine za punopravno članstvo usledili su šest meseci nakon masakra Hamasa na jugu Izraela i rata u pojasu Gaze nakon pokretanja izraelske ofanzive i širenja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš smatra da je „više nego ikada potrebno podržati napore u dobroj veri za uspostavljanje trajnog mira između Izraela i nezavisne, održive i suverene palestinske države”.

Izraelski ambasador: Palestinci ne ispunjavaju kriterijume za punopravno članstvo u UN

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan tvrdi da Palestinci ne ispunjavaju kriterijume za punopravno članstvo u UN – stalno stanovništvo, definisanu teritoriju, vlast i kapacitete za odnose sa drugim državama.

„O čijem priznanju Savet glasa i kome bi dao status punopravnog članstva? Hamasu u Gazi? Palestinskom islamskom džihadu u Nablusu? Kome?“, upitao je Erdan u Savetu bezbednosti.

Davanje Palestincima punopravnog članstva u UN „neće imati nikakav pozitivan efekat ni za jednu stranu, može samo da izazove uništenje u godinama koje dolaze i da naškodi šansama za bilo kakav dijalog u budućnosti“, istakao je Erdan.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare