Foto:EPA/ANTONIO BAT

Vladajuća većina u Saboru je, nakon burne rasprave i određivanja pauze, obezbedila kvorum i izglasala Zakon o popisu stanovništva u Hrvatskoj.

Uz povišene tonove, metež, dobacivanja i dve opomene Sabor je iz drugog pokušaja doneo Zakon o popisu stanovništva.
Za Zakon su glasala 72 poslanika, četiri su bila suzdržana, a 24 je bilo protiv.

Na sastanku vladajuće koalicije uoči sednice Sabora postignut je dogovor sa poslanicima nacionalnih manjina, koji su uslovili podršku Zakonu i kvorum prihvatanjem dva njihova amandmana.

HDZ nije pristao na ustupak oko amandmana na kojima su insistirali predstavnici nacionalnih manjina:  da se zakonski propiše obaveza da popisivači budu iz redova nacionalnih manjina u mestima gde je to potrebno i pravo na deklarisanje dva maternja jezika.

Zakon je usvojen nakon burne rasprave u parlamentu i zahteva poslanika Hrvoja Zekanovića (HRAST) da se pre glasanja odredi pauza da bi, kako je rekao, svi videli „kako radi srpsko-hrvatska trgovačka koalicija“, uz poziv opoziciji da ne učestvuje u tome.

Poslanik opozicijskog Mosta, Božo Petrov je predsedniku Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Miloradu Pupovcu, poručio da, ako mu je zaista stalo do njegove manjine, trebalo bi u Srbiji da se zalaže za ista prava za hrvatsku nacionalnu manjinu.