Foto: Eastern Theatre Command; Mcs Leon Vonguyen/U.S. Navy; ALY SONG; Reuters;

Kina pravi sajber oružje za hakovanje neprijateljskih satelita, koje bi ih učinilo beskorisnim tokom rata, navodi se u izveštaju američkih obaveštajaca koji je procurio.

Izveštaj sa oznakom CIA bio je jedan od desetina koje je navodno podelio 21-godišnji američki pripadnik nacionalne garde u jednoj od najgorih curenja obaveštajnih podataka tokom ove decenije, objavio je Fajnenšel tajms.

Curenje dolazi u trenutku kada diplomatski odnosi između Pekinga i Vašingtona vise o koncu zbog trgovine i zabrinutosti da bi Kina mogla napasti Tajvan kako bi nasilno vratila samoupravno ostrvo u svoje okrilje, prenosi Independent.

Prema dokumentu koji je procurio, sajber sposobnost bi omogućila Kini „da preuzme kontrolu nad satelitom, čineći ga neefikasnim za podršku komunikacijama, oružju ili obaveštajnim, nadzornim i izviđačkim sistemima“.

Sajber sposobnost ove prirode bi, kako se navodi, daleko nadmašila sve što je Rusija rasporedila u Ukrajini. Tamo su timovi za elektronsko ratovanje primenjivali pristup grube sile koja je imala mali efekat.

Vašington je ocenio da je plan da se „negiraju, eksploatišu ili otmu” neprijateljski sateliti ključni deo kineskog cilja da kontroliše informacije, koje Peking smatra ključnim „domenom za borbu protiv rata”.

Kina ima za cilj da oponaša signale koje neprijateljski sateliti primaju od svojih operatera, navodeći ih da „ili budu potpuno preuzeti ili da ne funkcionišu tokom ključnih trenutaka u borbi“.

To bi poništilo sposobnost satelita, koji imaju tendenciju da rade u klasterima, da reaguju jedni na druge, prenose naredbe sistemima naoružanja ili šalju nazad vizuelne i presretnute elektronske podatke, navodi finansijski dnevnik.

Vašington nikada nije otkrio da li ima slične mogućnosti.

Izveštaj dolazi dan nakon što je general Bi Čens Salcman, šef američkih svemirskih snaga, rekao da se Vašington suočava sa „novom erom“ pretnji van Zemlje, poput Rusije i Kine, koja ide mnogo dalje od ometanja.

„Zagušenje koje vidimo u svemiru sa praćenim objektima i brojem satelitskih nosivosti, i samo samih lansiranja, rasli su eksponencijalnom brzinom“, rekao je on za CNBC.

PROČITAJTE JOŠ:

On je rekao da rivali Vašingtona mogu da koriste lasere i „zaslepljivače“ koji ometaju kamere kako bi sprečili prikupljanje satelitskih snimaka, dodajući da je Rusija testirala protivsatelitsku raketu krajem 2021. godine.

„Vidimo satelite koji zapravo mogu da zgrabe drugi satelit, da se uhvati u koštac sa njim i izvuku ga iz njegove operativne orbite“, rekao je general Salcman.

„Sve su to sposobnosti koje danas demonstriraju na orbiti, tako da je kombinacija ovog oružja i tempo kojim su razvijena veoma zabrinjavajuća“, dodao je.

On je prošlog meseca rekao Kongresu da Peking agresivno teži protiv-svemirskim sposobnostima u nastojanju da ostvari svoj „svemirski san“ da postane vodeća sila u svemiru do 2045. godine.

Peking je rasporedio 347 satelita, uključujući 35 lansiranih u proteklih šest meseci, za praćenje, praćenje, ciljanje i napad na američke snage, dodao je on.

Britanska šefica sajber tehnologije Lindi Kameron upozorila je ove nedelje da Kina teži „globalnoj tehnološkoj nadmoći“ u sajber prostoru.

BONUS VIDEO: Kriza na Tajvanu: Koliko smo blizu trećeg svetskog rata?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar