Francuska, koronavirus, kovid
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Francuska je dozvolila zdravstvenim radnicima koji su zaraženi virusom korona, ali imaju tek neke ili gotovo nikakve simptome, da nastave da leče pacijente, umesto da budu u samoizolaciji.To je, kako ocenjuje agencija AP, vanredna mera koja ima za cilj da ublaži nedostatak osoblja u bolnicama i drugim medicinskim ustanovama koji je izazvan neviđenim rasplamsavanjem infekcije.

Posebno izuzeće od karantinskih pravila se uvodi za zaposlene u bolnicama, domovima za stare, lekarskim ordinacijama i drugim osnovnim zdravstvenim ustanovama.

Izvan zdravstvenog sektora, za osobe koje nisu obuhvaćene posebnim izuzećem, francuska pravila o karantinu zahtevaju najmanje pet dana samoizolacije za potpuno vakcinisane osobe koje imaju pozitivan test.

Čelnici bolnica su istakli da će im nova fleksibilnost za zdravstvene radnike u Francuskoj pomoći da „zapuše rupe“ kada je reč o malom broju osoblja.

U uputstvima francuskog ministarstva zdravlja se navodi da, gde je to moguće, zaraženi radnici ne smeju da budu u kontaktu sa nevakcinisanim pacijentima ili onima koji su u većem riziku od teških simptoma kovida.

BONUS VIDEO: Bauk omikrona nad Evropom, gosti Danica Ilić i Marija Mihailović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar