Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Severna Makedonija danas je i zvanično postala 30. članica NATO, nakon što je u američkom Stejt departmentu deponovala instrumente o pristupanju, saopštila je Severnoatlantska alijansa.

Nato saveznice potpisale su protokol o pristupanju Severne Makedonije u februaru 2019, nakon čega je svih 29 nacionalnih parlamenta glasalo da se ratifikuje članstvo te zemlje.

„Severna Makedonija sada je deo NATO porodice od 30 nacija i skoro milijardu ljudi. To je porodica zasnovana na ubeđenju da smo, bez obzira na izazove sa kojima se suočavamo, jači i bezbedniji zajedno“, kazao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Severna Makedonija dugoročno doprinosi našoj evroatlanstkoj bezbednosti, uključujući misije pod vođstvom NATO u Avganistanu i na Kosovu, navodi se u saopštenju Alijanse.

Ceremonija podizanja zastave Severne Makedonije ispred sedišta NATO biće održana 30. marta, uz prisustvo generalnog sekretara Stoltenberga, predsedavajućeg Vojnog komiteta Alijanse maršala Stjuarta Piča i šefa makedonske delegacije Zorana Todorova.

Zastava Severne Makedonije biće istovremeno podignuta u komandnom centru savezničkih snaga u Monsu u Belgiji i u Norfolku u SAD, prenosi RTCG.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram