Severna Koreja
Severna Koreja Foto:EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Severnokorejski mediji tvrde da se siročići iz te zemlje dobrovoljno prijavljuju da rade u državnim rudnicima i farmama, prenosi BBC. Korejska centralna novinska agencija KCNA rekla je da je na stotine dece "sa mudrošću i hrabrošću u cvetu mladosti" odličilo obavaljaju fizičke poslove za državu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nisu poznate njihove godine, ali fotografije sugerišu da su u pitanju tinejdžeri. Grupe za ljudska prava već dugo optužuju Severnu Koreju da se služi prinudnim dečjim radom, što država negira.

U februaru je BBC izvestio o navodima da se generacije južnokorejskih ratnih zarobljenika koriste za ropski rad u severnokorejskim rudnicima uglja, kako bi stvorili novac za režim i njegov program naoružanja.

Smatra se da oko 26 miliona ljudi živi u Severnoj Koreji kojom upravlja vlada koja ima rigidnu kontrolu nad svim aspektima života ljudi.

U aprilu je lider Kim Džong-un upozorio je svoju zemlju da se pripremi za teška vremena koja dolaze. Severna Koreja je zatvorila svoje granice 2020. godine zbog pandemije korone. Tako je zaustavila trgovinu sa Kinom koja je dugo bila njen ekonomski spas.

Foto: EPA-EFE/KOREA

Nekoliko izveštaja u državnim medijama ističe da se brojni dobrovoljci širom zemlje bave fizičkim radom.

U subotu je KCNA izvesitla da oko 700 siročića javilo da radi u fabrikama, na farmama i šumama.

U četvrtak je KCNA istakla da su siročići „pohrlili“ da rade u kompleksu vađenja uglja kako bi ispunili svoju zakletvu i kako bi se odužili ljubavi koju im je stranka pokazala.

Izveštaj američkog Stejt Departmenta o praski ljudskih prava za 2020. godinu, optužio je Severnu Koreju da se bavi najgorim oblicima dečjeg rada.

Prema izveštaju, zvaničnici ponekad šalju školarce da rade „kako bi mogli da dovrše projekte, poput uklanjanja snega na glavnim putevima ili ispunjavanje proizvodnih ciljeva“.

Takođe se navodi da su deca mlađa od 16 i 17 godina, bila upisana u omladinske građevinske brigade u vojnom stilu na desetogodišnji period i da su patili od fizičkih i psiholoških povreda, neuhranjenosti i iscrpljenosti, kao i da su imala problema sa rasto zbog prisilnog rada.

Severna Koreja je više puta negirala ove navode. Ranije ovog meseca su optužili američkog predsednika Džoa Bajdena za neprijateljsku politiku prema Severnoj Koreji, dok se priprema objavljivanje nove američke strategije za bavljenje Pjongjangom i njegovim nuklearnim pogramom.

Analiza Laure Biker – dopisnika BBC-ja iz Seula

Ona ističe da je intervjuisala mnoge ljude koji su pobegli iz Severne Koreje, a koji tvrde da su bili prinuđeni da rade u rudnicima uglja. Opisali su da su ulovi tamo bili užasni, da su dugo radili bez hrane i daje bilo dosta nesreća sa smrtnim ishodom.

Postavlja se pitanje zašto Severna Koreja traži besplatnu radnu snagu za svoje rudnike, farme i fabrike? Zemlja je zatvorena od 2020. godine zbog korone, pa je Severna Koreja morala da prekine trgovinu sa Kinom. Postoje izveštaji da osnovne zalihe konačno ulaze u zemlju, ali da su nedovoljne kako bi se ekonomija pokrenula.

Jedini način da se to postinge prema mišljenju režima jeste pojačavanje proizvodnje ali uz besplatnu radnu snagu.

Pohvala „mudrosti i hrabrosti“ mladih dobrovoljaca, pretvara ih u uzore komunističke partije. Ovo dolazi i kada Kim pokušava da suzbije svako nezadovoljstvo mladih u zemlji. Spoljene elemente, kao što je muzika poput K popa, strane vesti i drame (serije) opisao je kao opasne otrove.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram