Nemački tenkovi Leopard 2 Foto:Boillot/Davids / Zuma Press / Profimedia

Ruski vojnik koji je uništio tenk Leopard nemačke proizvodnje u bici u Ukrajini dobio je nagradu od milion rubalja (11.842 dolara) od privatne fondacije, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. U videu koji je objavilo ministarstvo vidi se kako vojnik Andrej Kravcov sedi na bolničkom krevetu i prima nagradu od Aleksandra Karelina, trostrukog olimpijskog prvaka u rvanju grčko-rimskim stilom.

Ministarstvo nije reklo kada je i gde Kravcov uništio tenk niti od čega se leči u bolnici. Na snimku se činilo da mu nedostaje desna ruka.

Rusija kaže da su njene snage uništile niz Leoparda nemačke proizvodnje i borbenih vozila Bredli, isporučenih iz SAD-a, otkako je Ukrajina pokrenula protivofanzivu ranije ovog meseca. Rojters nije mogao nezavisno proveriti o kojim se brojkama radi.

Ministarstvo odbrane prošle je nedelje saopštilo da je isplatilo pojedinačne bonuse za više od 10.000 ruskih vojnika od početka rata u Ukrajini, kojega Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, za uništavanje ili zarobljavanje ukrajinske ili zapadne opreme. Rečeno je da je cena 100.000 rubalja za tenk i 300.000 rubalja za avion.

Predajući potvrdu za privatni bonus, Karelin je rekao Kravcovu: „Ovo su divne dodatne isplate za one koji nanose značajnu štetu neprijatelju, povrh onoga što država radi.“ Bonus je isplaćen iz fonda koji je osnovala privatna skupina preduzetnika, što je primer kako neke ruske kompanije traže načine da javno pokažu svoju lojalnost vojnoj kampanji Kremlja u Ukrajini, prneosi Indeks.hr.
***

BONUS VIDEO: Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare