Oleg Kononenko Foto: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Ruski kosmonaut Oleg Kononenko postavio je danas novi rekord u ukupnom trajanju boravka u svemiru, čime je preuzeo titulu rekordera od takođe Rusa Genadija Padalke koji je u orbiti proveo više od 878 dana, saopštio je Roskosmos.

Ruska svemirska agencija ranije je objavila da će danas u 11 sati 30 minuta i osam sekundi po moskovskom vremenu Kononenko postati kosmonaut koji je proveo najviše vremena u svemiru. Pre njega titula je pripadala Padalki sa ukupnim trajanjem boravka u kosmosu za pet svemirskih letova od 878 dana, 11 sati, 29 minuta i 28 sekundi.

Kononenko je sada peti put na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), a prvi put je tamo bio 2008. godine. Svi ostali aktivni kosmonauti ruskog tima leteli su najviše tri puta.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Kononenko je sleteo na ISS 15. septembra 2023. na svemirskom brodu Sojuz MS-24 zajedno sa još jednim ruskim kosmonautom Nikolajem Čubom i Amerikankom Loral O’Hara. O’Hara će se na Zemlju vratiti na proleće ove godine zajedno sa Rusom Olegom Novickim i beloruskom kosmonautkinjom Marinom Vasilevskom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ekspedicija Kononenka i Čube trajaće još šest meseci, nakon čega se vraćaju 23. septembra. Za to vreme, Kononenko će uspeti da postane prvi kosmonaut koji je proveo više od hiljadu dana u orbiti.

Roskosmos je naveo da će taj rekord biti oboren 5. juna u 00.00.10 sati po moskovskom vremenu. Po završetku misije, njegovo vreme letenja će dostići 1.110 dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar