Nikolay Gorban Foto:east2west news / WillWest News / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin izgubio je elitnog komandanta Federalne službe bezbednosti u ratu u Ukrajini, što je 99. viši oficir koji je poginuo tokom petomesečnog sukoba, pokazao je novi izveštaj novinara.

Potpukovnik Nikolaj Gorban (36) bio je komandant specijalnih snaga FSB-a i poginuio je u Ukrajini 2. avgusta, izvestio je novinar Inform Napalma Andrej Pavluško, piše Njujork post.

Okolnosti Gorbanove smrti nisu otkrivene, a veruje se da je on najviši operativac FSB-a koji je ubijen tokom invazije na Ukrajinu.

U zvaničnom saopštenju o njegovoj smrti navodi se da je Gorban „učestvovao u izvođenju borbenih aktivnosti i specijalnih operacija u Rusiji i inostranstvu“.

„U izvršavanju borbenih zadataka pokazeo se kao hrabar i odlučan oficir. Bio je ponosan na svoju službu u ruskoj FSB“, navodi se.

Nikolay Gorban Foto:east2west news / WillWest News / Profimedia

U citatu se navodi i da se Gorban, sin vojnika, ranije borio u Siriji i da je odlikovan dvema medaljaam za hrabrost. Iza njega su ostali žena i tri sina.

U drugom udaru, poginuo je i pukovnik Vasilij Kleščenko komandat vojnog vazduhoplovstva.

Kleščenko je bio zamenik načelnika 344. centra za borbenu obuku elitnih pilota helikoptera i snajpersita. Najnovije vesti o pogibiji visokih vojnih službenika pokazuju da možda ratni planovi ruskog lidera Vladimira Putina ne idu u željenom smeru.

Ruske snage su prošle nedelje izgubile Olgu „Korsu“ Kačuru (52), prvu pukovnicu koja je poginula u ratu u Ukrajini.

Bila je pukovnik u snagama samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Ukrajini koju je podržavala Rusija, gde je komandovala divizionom raketne artiljerije. Putin joj je posthumno dodelio odlkovanje Heroja Rusije.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusija je od početka rata u Ukrajini izgubila najmanje 10 generala, iako je Kremlj do sada potvrdio pogibiju samo njih četvorice.

Strana pomoć

Kada su stigle informacije o ranijim pogibijama Putinovih generala, objavljeno je da Ukrajina u toj misiji ima pomoć američkih agenata.

Sjedinjene Države fokusirale su se na obezbeđivanje lokacije i drugih detalja o mobilnom štabu ruske vojske, koji se često premešta. Ukrajinski zvaničnici su kombinovali te geografske informacije sa sopstvenim obaveštajnim podacima, uključujući presretnutu komunikaciju koja upozorava ukrajinsku vojsku na prisustvo visokih ruskih oficira da bi izveli artiljerijske udare i druge napade u kojima su ubijeni ruski generali.

Zahvaljujući podršci američkih obaveštajnih službi, postignuti su i bitni rezultati na bojnom polju. Prošlog meseca, SAD su povećale priliv obaveštajnih podataka u Ukrajinu o ruskim snagama u Donbasu i na Krimu, dok su se kijevske vojne snage spremale za odbranu od ofanzive na istoku zemlje.

Foto:REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Američka administracija nastojala je da veliki deo obaveštajnih podataka sa bojnog polja zadrži u tajnosti, iz straha da će to biti shvaćeno kao provokacija direktno upućena predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, što bi moglo da dovede do eskalacije rata. Uz to, deljenje obaveštajnih podataka smatra se bezbednim oblikom pomoći jer je nevidljivo, ili se, u najmanju ruku, može opovrgnuti.

Portparol Pentagona Džon Kirbi priznao je da SAD obezbeđuju Ukrajini informacije i obaveštajne podatke koje mogu da koriste. Ipak, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson navela je u saopštenju da obaveštajni podaci „nisu dostavljeni Ukrajincima sa namerom da ubiju ruske generale“.

Međutim, tome u prilog ne ide činjenica da su ruski generali često bili izloženi elektronskom prisluškivanju, čime su postali „dostupniji“ ukrajinskim trupama.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (6)