Aleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko napisao je da visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozep Borelj "lije krokodilnske suze" nad događajima u Ukrajini, navodeći da je u Boreljovoj "antilogici" - "ono što se dešava preokrenuto naglavačke".

PROČITAJTE JOŠ:

Harčenko je, reagujući na nedavni autorski Boreljov tekst u beogradskoj Politici, odgovorio takodje autorskim tekstom u istom listu, naveo da je „ne bez muke primorao sebe da se upozna sa člankom iz njegovog pera koji je prepun bestidnih laži i neosnovanih provokativnih optužbi na račun Rusije i ruskog rukovodstva“.

„Siguran sam da će u Srbiji, gde pamte strahote agresije Zapada koju su doživeli 1999. godine, ispravno oceniti krokodilske suze Borelja. Razumeće i prekomerni nivo cinizma u projektu isporuka Kijevu smrtonosnog oružja, uključujući i ofanzivno, koje je finansirala EU preko strukture koja se zove ‘Evropska fondacija za mir’. Takav mir, gospodine Borelj, koji Vi i Vama slični pokušavate da uspostavite u Ukrajini, zaista bi bio gori od rata“, napisao je Harčenko.

Aleksandar Bocan-Harčenko Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Kako je dodao, uverava ga da to „neće proći s Rusijom i njenim istomišljenicima, kojih nije malo u višepolarnom svetu“.

„Pozivamo – umesto suprotnih diplomatiji pokušaja prudužavanja agonije neonacizma u Ukrajini i apriori propalog ocrnjivanja naše zemlje i njene uloge na Balkanu – na povratak u okvire stvarnosti. Da se, na primer, da doprinos dijalogu Beograd-Priština, jer je u ćorsokaku zbog pristrasnosti posrednika EU koji u svemu povladjuju kosovskim Albacima“, poručio je Harčenko.

„Da se dokaže Srbima da se ne nadahnjujete tužnim iskustvom Vašeg sunarodnika Havijera Solane, koji je bio na čelu NATO-a u vreme varvarskog bombardovanja Beograda i drugih srpskih gradova, nego na nasledje zaista velikog Španca Migele de Servantesa, koji je pronicljivo opominjao da ‘samohvalisavost ponižava'“, napisao je Harčenko.

Borel je, pre nekoliko dana, u autorskom tekstu za Politiku, napisao da Rusija „mora odmah da prestane sa ratnim dejstvima i da se bezuslovno povuče sa ukrajinske teritorije, i da Belorusija mora odmah da obustavi svoje učešće u agresiji i vrati se poštovanju medjunaronarodnih obaveza“.

Takodje, naveo je da će se „medjunarodna zajednica se u odgovoru na ova dogadjanja opredeliti za potpunu izolaciju Rusije, da bi predsednika Rusije Vladimira Putina pozvali na odgovornost za agresiju“.

„Svedoci smo toga i da se mnoge zemlje sveta okupljaju da zaštite teritorijalni integritet Ukrajine i njen suverenitet, uključujući i naše prijatelje na zapadnom Balkanu“, rekao je Borelj.

On je istakao da „ljudi na Zapadnom Balkanu nažalost isuviše dobro znaju šta je to rat“.

„Upravo zbog gorkih ratnih uspomena i zbog toga što znaju da cene vrednosti mira, narodi zapadnog Balkana žele da se pridruže EU – najuspešnijem mirovnom pokretu u istoriji čovečanstva. I oni i mi znamo da im je mesto EU“, poručio je Borel.

BONUS VIDEO: Harkov – borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom u razrušenom centru grada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare